Eğer Ramazan ile Kurban Bayramı arasında düğün yapılmayacağına inananlardansanız, yanıldınız! Din adamları, yılın her zamanında evlenilebileceğini söyledi ve bu inanışın nereden çıktığını açıkladı.
Halk arasında yıllardır süregelen "İki bayram arasında evlenilmez" inanışı fos çıktı! Bu inanışın hurafeden ibaret olduğunu dile getiren din adamları, "İki bayram arasında nikah ve düğün yapılmasının dinimizce hiçbir sakıncası yoktur. Bu inanış tamamen yanlış anlamadan kaynaklanıyor" dedi. Peki bu inanış nereden çıktı?
Cumaya denk gelince İki bayram arası nikah ve düğün yapılmaz anlayışının sebebi Asr-ı Saadet döneminde yaşanan ve daha sonra yanlış değerlendirilen bir olaydan kaynaklanıyor. Asr-ı Saadet döneminde tıpkı bu yıl olduğu gibi, Ramazan Bayramı'nın ilk günü Cuma gününe rast gelmişti.
'Nikahımızı kıyın' Cuma günleri, bilindiği gibi müminler için bayram olarak nitelendirilir. Ramazan Bayramı'nın Cuma gününe rast geldiği Asr-ı Saadet dönemindeki o gün, Sahabeler'den bir tanesi koşarak Allah Resulü'nün yanına gelir ve bir talepte bulunur. Der ki; "Ya Allah'ın Resulü, birisiyle anlaştım, evlenmek istiyorum. Nikahımızı kıyar mısın?" Bu sırada bayram namazı kılınmıştır.
'Sırası mı şimdi?' Müminler için yine bir bayram olarak nitelendirilen Cuma namazına az bir zaman kaldığı için Allah'ın Resulü o Sahabeye "Allah hayrını versin. Sırası mı şimdi? İki bayram arasında nikah mı olur?" diye nikahın Cuma namazı sonrası kıyılmasını istemiştir. Burada kastedilen sabah kılınan bayram namazı ve öğle vakti kılınacak olan Cuma namazıdır.
Yanlış anlaşılma Yaşanan bu olaydan sonra halk arasında, iki bayram arası nikah ve düğün yapılmaz şeklinde çok yanlış bir inanış gelişmiştir.