Çocuk psikolojisi
Çocuklarınızla anlaşmakta zorlanıyor musunuz? Onlarla ilgili bilmek istediğiniz her şey...
*** Çocuğunuzun ruhunu da besleyin
Ailelerin evlatlarına göstereceği sevgi, onların karakterinin oluşumunda büyük rol oynayacaktır.
Çocuğun doğumundan emeklemesine ve yürümesine kadar geçen yaklaşık 1 yıllık süreye "bebeklik" denilir. Çocuğun bu ilk yılı, hayatının en önemli dönemidir. Çocuğunuz bu yıl içinde çevresi ve kendisi hakkında en temel duyguları öğrenecektir. Bu yüzden bebeği acıktığında doyurur, sık sık kucağımıza alır ve ağladığında ilgilenirsek, kendisini iyi hissedecek ve güven duymayı kavrayacaktır. Bu önemli dönemi doğru atlatmak için Doç. Dr. Sefa Saygılı anne ve babalara şu önerilerde bulunuyor: Bebeği besleyerek, sımsıkı kucaklayarak, onunla konuşarak, şarkılar söyleyerek, altını değiştirerek, yıkayarak, anne sütü vererek ve diğer tüm ihtiyaçlarını gidererek aramızda büyük bir bağ oluşturmalıyız. İyi gelişen bir bebek, dünyayı merakla kucaklar. Gelip giden yeni çehreler, sıra dışı sesler çıkaran arabalar, yeni yemekler, yeni yerler, başka çocuklar... Dünyada dokunacak, tadacak, izleyecek bir sürü şey vardır. Ama aynı dünya tehlikeli de olabilir. Yeni doğmuş bebek bile tepki verebilen zeki bir varlıktır ve tatlı sözler ile gönlü yapıldığı takdirde başından itibaren anne ve babası ile neşeli, uyumlu bir ilişki içine girebilir. Bebek her şeyi bilir, hisseder. Bebek ebeveyninin kalbinin derinliklerini görür, düşüncelerinin rengini fark eder. Sağlıklı izlenimler, tatlı sesler ve ışık, uygun sıcaklık, sevgi ve uyum, çocuğun bedeninin doğru şekilde geliştirip serpilmesine yardımcı olur. Sevgiyle ve ilgiyle büyüyen bir çocuk daima güvenlik için ebeveyninin yanına dönebileceğini bilerek normal korku ve endişeyi tecrübe kazanırken, ihmal veya taciz edilen bir çocuk, genellikle tehlikeleri umursamayacaktır. Şunu belirtelim: Her çocuk kendine özeldir. Kendine has huyları vardır. Birbirlerinden büyük farklılıklar gösterebilirler. Ama hepsi tatlıdır, mutludur ve her şeyi merak ederler.
* Eğer sürekli ağlıyorsa... Doğumu izleyen birkaç hafta boyunca bebekleri sık kucağa alıp okşamak, ağlayıp sızlanmalarının azalmasına yardımcı olur. Bebek ağladığında muhakkak bunun bir sebebi vardır. Konuşamadıklarından isteklerini ağlayarak dile getirirler. Ya açtırlar veya yorgunluk çekiyorlardır. Bazen de gazları olduğu için ağlamaktadırlar. Ağlayan bebeği rahatlatmalıyız. Önce doyurmayı denemeli, sıkıca kucağımızda tutmalı, olmazsa bir battaniyeye koyarak sallamalıyız.
* Tuvalet terbiyesi Özellikle çocuğun büzücü kaslarının gelişmesi gerekir. Kas kontrolü, çocuk 1.5-2 yaşına geldiğinde tamamıyla gelişir. Daha önce denemek, yani çocuğu tuvaletini kontrol etmeye zorlamak doğru değildir.
Doç. Dr. Sefa SAYGILI
|