Görevde yükselme sınavında kaç puan almak gerekiyor?
***
Yüksek puan avantajı
Görevde yükselme sınavında 70 puan almanız atanmanıza yeterli olmayabilir... Atamalar yüksek puanlardan başlıyor. Bu önemli detay, çoğu zaman personelin dikkatinden kaçıyor.
KAMU personeli, görevde yükselmek için sınava girmeden de bir üst göreve verilebilir. Ancak sınava girenler için 70 puan şartı aranmakta. 70 puan alanların da "Atamaları kesinlikle yapılacak" diye bir durum söz konusu değil. Atamalar, 70 ve daha üstü puan alanlardan en yüksek puandan başlamak üzere yapılmaktadır. İşte görevde yükselmekle ilgili sorular ve cevapları:
ÖSYM, MEB VE YÖK
Kurumlar görevde yükselme sınavı açmak zorunda mıdır? Kamu kurum ve kuruluşları, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'in hükümlerine göre görevde yükselme sınavı açmak zorunda değildir. Bu tamamen idarenin isteğine bağlı bir olaydır. İdare isterse düzenlenmesine karar verir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilkeleri arasında "kariyer" ve "liyakat" ilkesine yer verilmektedir. Bu ilkelere göre, kurum ve kuruluşlar personelini meslekte yükselme şansına sahip kılmak zorundadır.
Görevde yükselme sınavını kimler yapabilir? Görevde yükselme sınavı kurumlar tarafından Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM veya Yüksek Öğretim kurumlarına yaptırılıyor.
Görevde yükselme atamalarında eş durumu gözetilir mi? Zaten kişi atanmak istediği görevleri ve ili kendisi seçiyor. Bu durumda kişi zaten kendi istediği görevin eğitimine katıldığı için bu atamalarda eş durumu gözetilmemektedir.
KANUNLARA GÖRE 'EVET'
Hangi görevlere atanmak kazanılmış haktır? Kişilerin eskiden görev yaptığı Görevde Yükselme Yönetmeliği kapsamındaki unvanlar, kazanılmış hak olarak değerlendirilmektedir. Görevde Yükselme Yönetmeliği kapsamındaki unvanlar ve doğal olarak da kurumlar için söz konusu olabilecek bir husustur. Örneğin, işçi kadrosundaki kazanılmış unvanların bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün değildir.
Görevde yükselme eğitimine katılma talebi ile yapılan başvurularda ücretsiz izinde geçen süreler değerlendirilmeye alınabilir mi? Ücretsiz izinli olan kamu personelinin hizmetle fiili ilişkisinin kesilmiş olması sebebiyle görevde yükselme eğitimine katılma taleplerinin değerlendirilmesinde ücretsiz izinde geçen sürelerin değerlendirilmesi, kanunlara göre mümkün bulunmamaktadır. KURUMUN TAKDİRİDİR
Şef olarak çalışırken özelleştirme sebebiyle memur kadrosuna atanan personelin şef kadrosuna görevde yükselme eğitim sınavına girmeden atanması mümkün mü? Daha önce yıllarca şef pozisyonunu ihraz etmiş olmanız ve mevzuatta aranılan şartları taşımanız kaydıyla, şef kadrosuna kurumunuzun takdiri ile atanmanız mümkün bulunmaktadır.