Anne sütü, bebeğin beslenmesinin yanı sıra doğal bir aşı görevi de yapıyor. 6 ay anne sütü emen bebek, enfeksiyon hastalıklarından korunuyor, zeka ve ruhsal gelişim açısından daha sağlıklı oluyor.
Yaşamın ilk birkaç yılı, sağlığın temellerinin atıldığı son derece önemli bir dönem. Bu dönemde en ideali sadece anne sütüyle beslenmek. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere birçok sorunun görülme sıklığının azaldığına ve beyin gelişiminin çok daha iyi olduğuna dikkat çeken Bahçelievler Medicana Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Özsoy Yolcu, şu bilgileri verdi: Araştırmalarda anne sütü ile beslenen bebeklerinin IQ puanları daha iyi bulunmuştur. Anne sütü bebek için en mükemmel besindir, türe özgü bir salgıdır. Başka hiçbir besin maddesi, anne sütünün bebeğe olan yararını sağlayamaz. 6 aydan sonra yavaş yavaş ek gıdalara geçilebilir. Anne sütünün içeriği annenin beslenmesinden bağımsız olarak bebeğin gereksinimlerine göre düzenlenir, sterildir. Enfeksiyondan koruyucu etmenler, hormonlar, büyüme faktörleri ve sindirime yardımcı (örneğin yağ sindirimi için lipaz) aktif enzimler içerir. Anne sütünde bulunan demir ve çinko gibi elementlerin emilimleri çok daha kolaydır. Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesini hızlandırır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklar, solunum yolu, mide ve bağırsak sistemi enfeksiyonları, orta kulak iltihabı riski daha az görülür. Emzirme, çene ve diş gelişiminde de önemlidir.
EN DOĞAL AĞRI KESİCİ Sadece anne sütü alan bebeklerin daha az alerjik olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca bebeğin ruhsal, bedensel ve zeka gelişimine de katkısı büyüktür. Emzirme sırasındaki tensel temas anne ve bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirme açısından çok önemlidir. Yapılan çalışmalarda, özellikle prematüre bebeklerde bu bedensel temastan yoksun bebeklerin ölme olasılığının daha yüksek olduğu bildirilmiştir. Anne sütü doğal bir ağrı kesici ve sakinleştiricidir. Emzirmek bebeği sakinleştirir, daha kolay ve uzun süre uyumasını sağlar.