* Çocuklarınızla anlaşmakta zorlanıyor musunuz? * Televizyonun başından kalkmıyorlar mı? Uyumuyorlar, yemek yemiyorlar mı? * Yoksa çok mu sessiz ve içe kapanıklar? Paylaşmayı bilmiyorlar mı? * Çok mu şımarıklar, çok mu sinirliler, çok mu ağlıyorlar?
Okul öncesi çağındaki çocuklarınızın psikolojilerini anlama ve gelişimlerine yardımcı olma konusunda vazgeçilmez rehberiniz olacak... PSİKİYATRİST Doç. Dr. Sefa Saygılı anlattı...
***
Çocuğunuzun büyümesini izleyin
Bebeklikten 6 yaşına kadar tüm çocuklar benzer şekilde gelişim gösterir. Bu aşamada onları izleyip sorunları tespit edebilirsiniz.
Çocuklar, benzer aşamalardan geçerek büyürler ve bedensel gelişimlerini tamamlarlar. Doç. Dr. Sefa Saygılı, bu dönemleri şöyle anlatıyor:
*Bebeklik dönemi Bebekler genellikle 45-53 cm arasında doğarlar ve ağırlıkları ise ortalama 3.5 kg'dır. Kız çocukları, erkeklere oranla biraz daha kısa boylu olarak dünyaya gelir. Baş, bedenin geri kalan bölümüne oranla çok büyür. Baş bebeğin toplam uzunluğunun 4'te 1'ini oluşturmaktadır. Genellikle 1.5 yaşında, bebeğin bıngıldağı ve kafatası boşlukları kapanır, yumuşak kısımları kaybolur.
*3 aylık bebek 3 aya kadar bebekte şu özellikler görülür: Zamanının çoğunu uyumakla geçirir. Başını kaldırmayı ve daha sonra havada tutmayı başarır. İnsan yüzüne dikkatle bakar. Gözleriyle hareket eden bir nesneyi izlemeyi, bir yüze bakmayı ve gülümseme ile cevap vermeyi öğrenir. Yüksek sesle güler. Çevresindeki dünyayı görsel olarak keşfeder. Sese, gürültüye tepki gösterir. Kucağa alındığında sakinleşir, susar. Annesini tanır (Görsel olarak, ama özellikle kokusundan, işitmeyle ve bilemediğimiz başka yönleriyle). Tutma (kavrama) gibi refleksleri mevcuttur ve eline yerleştirilen nesneyi kavrar. Kendiliğinden sesler çıkartır.
*6 aylık bebek 6 ila 9 aylık bebeklerde görülen özelliklerden bazıları ise şöyle: Kısa bir süre kendi başına (desteksiz) oturabilir. Sırt üstü yatarken dönüp yüz üstü yatabilir. Bir nesne veya kişiye doğru emekleyebilir. Kollarından tutulursa ayakta durabilir. Aynadaki görüntüsüne gülümser, kendisi ile görüntüsü arasındaki farkı anlayabilir.
*9 aylık bebek 9 aylık bebeğin 12 aylık olana kadar yaşadığı değişiklikler ise şöyle özetlenebilir: Kendi kendisine ayağa kalkabilir. Bir sesi taklit edebilir. Duyduğu bir sesi tekrarlar. 2 veya 3 kelimeyi söylemeyi öğrenir. Kısa bir komutu ya da yasaklamayı anlar. Dünyayı keşfetmeye, her şeye bakmaya, okunmaya, eline geçirdiği her şeyi ağzına götürmeye meraklıdır.
*12 aylık bebek 12 aydan 18 aya kadar bebek ise biraz daha büyümüştür. Kendi başına yürür ve evi ile çevresini keşfeder. 2 ya da 3 tahta bloğu birbiri üstüne koyabilir. Bir kabı, ufak nesnelerle (çakıl taşı, boncuk gibi) doldurabilir. 5-10 kelime söyleyebilir. Kıskançlık ve kardeşiyle oynarken yarışma tepkileri gösterir.
*2 yaşında çocuk Bebeklik döneminde çocuk, anne babasına ve yakınındaki diğer yetişkinlere tamamıyla bağımlıyken, bebeklik döneminin sonuna doğru yarı bağımsız hale gelir. Artık, çocuk basit işleri görebilir durumdadır. Atlama, tırmanma ve tek ayak üzerinde sekmeyi öğrenir.