Ermeni tasarısının kabulü, Washington-Ankara hattını gerdi. Örtülü 'tezkere-tasarı' restleşmesi yaşanıyor. Türkiye sonraki oylamaya dek operasyon, NATO, İncirlik, Ortadoğu kartlarını açacak.
Türkiye'nin Irak'a sınır ötesi askeri operasyon için tezkere hazırladığı bir dönemde, Ermeni Tasarısı'nın ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesi, Ankara-Washington ilişkilerini bir kez daha kırılma noktasına getirdi. Gelişmeler ve verilen demeçler de "tezkere-tasarı restleşmesini" iyice gözler önüne serdi. Şimdi ABD, Türkiye'den sınır ötesi operasyon yapmamasını, Ankara da ABD'den hem soykırım tasarısının Kongre'de kabulünü önlemesini hem de PKK konusunda somut adım atmasını bekliyor. Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan, bu beklentiyi dün Bakanlığa çağrılan ABD Büyükelçisi Ross Wilson'a iletti. İki ülke ilişkilerinin tehlike altında olduğuna vurgu yapıldı. Kararın ardından "soğukkanlı" açıklamalar yapan Başkent de bundan sonra izlenecek yol haritasını netleştirdi.
SERTLİK YOK REST VAR Ankara, Kasım ortalarında Temsilciler Meclisi'ne gelmesi beklenen tasarının öncelikle ertelenmesi, ardından reddi için çalışacak. Bu süreçte sert çıkışlardan kaçınılacak ancak önemli restler de gündemden indirilmeyecek. Başbakan Erdoğan Kasım'da ABD'ye giderek, bizzat temaslarda bulunacak. İlk adımda sınır ötesi tezkere geçirilecek. İncirlik Üssü, Irak'taki ABD askerlerine lojistik destek, NATO'daki rol, savunma işbirliği ve Ortadoğu süreci kartları açılacak.