200 kadar virüsün yol açtığı soğuk algınlığı, özellikle içinde bulunduğumuz mevsimi seviyor... Virüsler kalabalığa karışıyor, bulaştığı kişiyi yatağa düşürüyor...
***
Aman soğuk alma!
200 kadar virüsün yol açtığı soğuk algınlığı, özellikle içinde bulunduğumuz mevsimi seviyor. Virüsler kalabalığa karışıyor, bulaştığı kişiyi yatağa düşürüyor.
Soğuk algınlığına yaklaşık 200 kadar virüsün neden olduğunu biliyor muydunuz? Bahçelievler Medicana Hastanesi Genel Dahiliye Uzmanı Dr. Bülent Temel, soğuk algınlığı olgularının 3'te 1'inden rinovirüslerin (rhin, Yunanca burun anlamına geliyor) sorumlu olduğuna dikkat çekiyor. Uzman Dr. Temel, "Diğer pek çok virüs başka organ ve sistemlerde infeksiyon meydana getirirken, başlangıç dönemlerinde soğuk algınlığına benzer belirtilere yol açabilir" diyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında sıklıkla görülen soğuk algınlığının en önemli risk faktörü ise kalabalık ortamlarda yaşamak! Uzman Dr. Temel, şöyle devam ediyor: Özellikle kreş ve okula giden küçük çocuklar hastalık için ana kaynaktır. Diğer risk faktörleri ise seyahat ve strestir. Sigara içenlerde hastalık daha sık oluşmaz, ancak solunum yollarındaki fonksiyon bozukluğu sebebiyle hastalık daha ağır seyreder.
ÖNCE BOĞAZ AĞRIR Hastalık, hasta kişilerin öksürük ve hapşırık ile havaya saçılan damlacıkların havada asılı kalması ve hasta kişilerin salgılarıyla kirlenmiş eller ve eşyalarla direkt temas yoluyla bulaşır. Virüslerle karşılaştıktan 24- 72 saat kadar sonra boğaz ağrısı, boğazda kuruluk ve kaşıntı hissinden sonra hızla burun akıntısı, burunda tıkanıklık, hapşırma, öksürük ve halsizlik meydana gelir. Başlangıçta burun akıntısı su gibi iken, giderek kıvamı koyulaşır. Bulaştırıcılık en fazla bu dönemdedir. Ateş erişkin hastalarda pek görülmez ama yenidoğan ve çocuklarda yüksek olabilir. Gözlerde yaşarma, yanma, kulaklarda basınç hissi, tat duyusunda değişiklik, diğer belirtilerdir. Hastalığın ortalama süresi 1 hafta kadardır. Sigara içenlerde, bağışıklığı baskılanmış kişilerde, bebek ve yaşlılarda veya komplikasyon geliştiğinde bu süre uzayabilir. En sık görülen komplikasyon, orta kulak iltihabı ve sinüzittir. Sürekli ve çok kıvamlı balgam üreten öksürük, nefes alırken ağrı, devamlı kulak ağrısı, şişmiş büyükçe lenf bezleri, yutkunurken zorlanma, 39 dereceyi geçen ateş durumlarında, mutlaka doktora başvurmak gerekir.