Yıllardır tartışılan ama uygulanamayan 'orman vasfını yitirmiş' arazilerin satışı tekrar gündeme geliyor. Teknik çalışma başlatıldı.
Çeşitli hükümetlerin programında yer alan, ancak Cumhurbaşkanı vetosu ve Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararlarıyla bir türlü uygulamaya konulamayan 'orman vasfını yitirmiş' arazilerin (2-B'ler) satışı, tekrar gündeme geliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, 2-B'lerin satılmasına yönelik teknik çalışmaları yeniden başlattı.
'AMAÇ KAYNAK DEĞİL' Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün de yer aldığı bu çalışmalar kapsamında, Orman Bakanlığı'nda bir de toplantı yapıldı. Toplantıda, 2-B olarak belirlenmiş alanların tescilinin bir an önce tamamlanması, Anayasa ya da yasada yapılacak düzenlemelere paralel olarak da hak sahipliklerinin verilmesi için gerekli çalışmaların tamamlanması kararı alındı. Hazırlanan raporda da, "2-B, Hazine'ye parasal kaynak bulma girişimi değildir. Kangren olmuş bir sorunun çözümünün cesaretle ortaya konulmasıdır" denildi. 2-B'ler, 473 bin hektarlık bir alanı kaplıyor. 2-B'lerin en fazla olduğu il, 45 bin 548 hektarlık saha ile Antalya. Bu ili Mersin ve Balıkesir izliyor. Orman vasfını yitirmiş arazilerin 22 bin 233 hektarının üzerinde yerleşim yerleri bulunuyor. Bunların arasında İstanbul'daki bazı ilçeler de yer alıyor.