Türk polisinin son yıllardaki en büyük endişesi emeklilik olarak göze çarpıyor... Bunun nedeni ise maaşlardaki düşüş ve beraberindeki geçim sıkıntısı....
Türk polisi yıllarca hizmet verdiği üniformasını çıkartarak emekli olmayı neredeyse hiç düşünmüyor... Görev yaptığı sürece aldığı maaşın beklediği bir hayatı kendilerine yaşatamaması nedeniyle buruk olan polis, emekliliğinde daha da zor şartlarda hayat sürdüreceği endişesi nedeniyle emekliliği istemiyor. Çünkü polis maaşında, emekli olduğu günden itibaren büyük düşüş yaşanmakta. Eğer polis emekli olduğunda maaşında düşüş olmazsa, birçok personel emekliliğini isteyebilir. Polislerin merak ettiği konulardaki sorular ve cevapları şöyle:
* Batı ve şark atamalarında neden becaiş (karşılıklı yer değiştirme) olmuyor? Atamalarda, Devlet Memurları Kanunu'nun 73. maddesine göre becaiş (karşılıklı yer değiştirme) yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
* İpka ne demektir ? Çalıştığı yerde 1 yıl daha kalmaktır. Yani 1. Bölge-2. Bölgede süresi dolup atamaya tabi personelin atamasının 1 yıl ertelenmesi demektir.
* Polis her sene mazeret izni kullanabilir mi ? Devlet Memurları Kanunu'na göre kullanabilir.
* Polis izne ayrılırken yol izni kullanabilir mi? Devlet Memurları Kanunu'na göre buna hakkı var.
* Sicil notlarını öğrenmek için ne yapmalıyız? Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, sicil raporlarının üçüncü kişilere karşı gizlilik prensibi muhafazasının gerektiğini, ancak ilgili kamu görevlisine karşı 4982 sayılı Kanun çerçevesinde açık olması gerektiğine oybirliği ile 5.7.2004 tarih ve 2004/12 sayı ile karar vermiştir. Söz konusu karar çerçevesinde 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı kanunu çerçevesinde çalıştığı kurum ve kuruluşuna başvuran personele, gizli sicil raporlarının verilmesi gerekmektedir
* Emniyet Hizmeti Sınıfı Personeli nerelere atanamaz? Personel, kendisinin doğduğu veya nüfusa kayıtlı olduğu yer ile eşinin nüfusa kayıtlı olduğu veya hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu ya da nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte en az 15 yıl müddetle devamlı olarak ikamet ettikleri il ve bu ile bağlı ilçelere. Bu belirtilen yerlere atanabilmesi için son genel nüfus sayımına göre merkez nüfusun 1 milyonu geçmesi gerekir.
* Personel, hangi durumlarda atama ve yer değiştirme isteyebilir?
* Personelin kendisinin, eş veya çocuklarının sağlık ve diğer özel durumlarını (çalışma, öğrenim vb.) belgelendirmeleri, eşinin veya çocuğunun ölmesi, deprem, heyelan ve sel baskını gibi tabii bir afet sebebiyle, hizmet yaptığı bölgede evi yıkılan personel, can güvenliği sebebiyle çalıştığı birimde hizmet görme imkanını kaybetmesi, boşanma ve boşandığını mahkeme ilamı ile belgelemesi üzerine atama ve yer değiştirme talebinde bulunabilir.
* Aday polis memurlarında yer değişikliği mümkün mü? Sadece devlet memurları ile evli olan emniyet mensuplarının ataması yapılabilir.
* İlk atamada eşi doğu illerinde çalışan personelin ataması nasıl olur? İlk atamada sırasında personel öncelikle 1. Bölge illere atanır. Ancak eş durumu kanuni bir mazeret olduğundan 2. Bölge illere de ataması yapılır.