Balık kültürü gelişmeli!...
Gençler omega-3 yağ asidini yeterince alamıyor. Türkiye büyük bir hayvansal gıda boşluğu içine sürükleniyor.
Gıdayla ilgili son araştırmalar, ülkemizdeki beslenme alışkanlıkları konusunda tehlike çanlarının çaldığına işaret ediyor. Özellikle çocuklar ve gençler doğru ve yeterli beslenmiyor. Beyin gelişimi ve kalp, damar hastalıkları için gerekli omega- 3 yağ asidini yeterince alamıyor. Avrupa ve ABD'de beslenme stratejik konumdayken, Türkiye büyük bir hayvansal gıda boşluğu içine sürükleniyor. Denizlerimizdeki balık azalıyor, hayvansal gıda üretimi düşüyor. Bu noktada devreye kültür balıkçılığa giriyor.
TEHLİKE SİNYALİ Türkiye kültür balıkçılığı uzmanlarından Yaşar Grubu Başkanlık danışmanı Nur Demirok, konuyla ilgili olarak yaptıkları araştırmaların sonucunda tehlike olduğumuzun sinyalini veriyor. Nur Demirok, ayrıntıları yazarımız Bülent Erandaç'a değerlendirdi:
* Göç, ülkemizdeki hayvan sayısını azalttı. Kanatlı hayvan üretimi, balık boşluğunu kapatmıyor. 900 bin ton kırmızı et, bin 110 ton kanatlı, 600 bin ton ise balık üretiyoruz. Ancak ihtiyaç bunun çok daha üstünde. Açığı kültür balıkçılığı ile kapatabiliriz.
* Yunanistan 170 bin ton kültür balığı üretiyor ve bize milyonlarca dolarlık yavru balık satıyor. İtalya ise 245 bin ton üretim yapıyor. AB, bu iki ülkeyi destekliyor. ABD, fast-food'dan kaçıyor, kültür balıkçılığına yöneliyor. 2013 yılında sanayi olmayı hedefliyor.
* Denizlerimizin yüzde 8'i konut ve turizm alanı. Boş deniz alanlarını kültür balıkçılığı sanayisi haline getirebiliriz.
* Deniz balığı ile kültür balığının lezzeti farklı. Avrupalı yüzde 100 protein alırken, biz yüzde 25 alıyoruz. Üstelik kültür balığı ucuz ve sağlıklı. Balık çiftlikleri rant kavgasına kurban gitmemeli.
|