Beyinle ilgili öyle hastalıklar var ki bunların takibini ve rahatsızlığı ancak annebabalar anlayabiliyor. Bu sayede bebeğinizin sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.
Bilinçli birer anne-baba olarak bebeğinizi dikkatle takip etmelisiniz. Medicana Hastanesi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Aydan Algan, ancak böylelikle onların sağlık sorunlarına doğrudan katkıda bulunabileceğinizi belirtti. Özellikle de beyinle ilgili hastalıklar gibi endişe verici durumlarda... Çocukluk çağı beyin ve sinir hastalıkları aslında sık görülen ama az bilgimizin olduğu hastalıklardır. Havalelerden, sara hastalığından korkulurken, yaygın gelişimsel bozukluk ve diğer beyin ve sinir hastalıkları gözden kaçar, tedavisi gecikir.
GENİŞ BİR YELPAZESİ VAR Çocuklarda nöroloji az bilinen bir uzmanlık dalıdır. Özetle beyinle ilgili çocukluk çağı hastalıkları bu dalın konusudur. Çocuk nörolojisi, erişkinlerden farklı olarak çok geniş bir hastalık yelpazesini kapsar. Bu hastalıklar ve tedavi yöntemleri ise kısaca şöyle sıralanabilir.
* Febril konvulsion veya ateşli havale diye tabir edilen 6 ay ile 5 yaş arası çocuklarda görülen havaleler; eğer sık tekrarlıyor, uzun sürüyor, ailede başka hasta varsa ve nörolojik bozukluk bırakıyorsa çocuk nöroloğu tarafından takibe alınmalıdır. Söz konusu hastalar tetkik edilmeli ve koruyucu ilaç tedavisine başlanmalıdır.
SARALI ÇOCUĞUN TEDAVİSİ * Ateşsiz olarak ortaya çıkan ve epilepsi (sara) olarak adlandırılan hastalıklı çocuklar ise mutlaka takip altına alınmalı, belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve uzun süreli ilaç tedavisi verilmelidir. Bu çocukların beyin tomografisi, MR ve EEG ile takiplerinin yapılması gerekmektedir.
* Doğum zor olmuş veya menenjit gibi enfeksiyon hastalıkları geçirilmişse, ortaya çıkan beyin hasarına bağlı kas güçsüzlükleri, beyin felci ve spastik çocuklar dikkatle incelenmelidir. Bu çocuklar, fizik tedavi uzmanı ve çocuk nöroloğu tarafından beraberce izlenmeli ve tedavileri ona göre düzenlenmelidir.
HER ŞEY ZAMANINDA OLUR * Eğer çocuğunuz zamanında oturmadıysa, yürümediyse, konuşmadıysa, havale geçiriyorsa başka bir nedenle açıklanamayan zeka özrü varsa veya yukarıda bahsedilen durumlardan biri mevcutsa, mutlaka sizi uzun süreli takip edecek bir çocuk nöroloji uzmanına başvurulmalısınız. Özellikle havaleler, bayılmalar, gelişme gerilikleri, prematürelerin izlenmesi ele alınmalıdır.