Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) 'Bir Bakışta Eğitim 2007' raporunu açıkladı. Raporda Türkiye, lise ve üniversite eğitiminde Meksika ile son sırayı paylaştı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) her öğretim yılı öncesi hazırladığı geleneksel "Bir Bakışta Eğitim 2007" raporunu yayımlandı. 29 OECD ülkesi arasından hazırlanan raporda, Türkiye ile ilgili çarpıcı sonuçlar çıktı.
DİPLOMALI İŞSİZLER Raporda Türkiye için "Tüm OECD ülkelerinde, işsizlik ortaokul mezunlarında 'Türkiye hariç' üniversite mezunlarına göre daha fazla" değerlendirmesi yapıldı.
LİSE MEZUNU AZ OECD ülkelerinde nüfusun yüzde 60'ının en az liseyi bitirdiği belirtilirken, "Meksika, Portekiz, İspanya ve Türkiye'de, nüfusun yüzde 50'sinden fazlası liseyi tamamlamıyor" denildi.
TÜRKİYE HÂLÂ İSTİSNA Kızların liseyi bitirme olasılığının erkeklerden daha fazla olduğu ifade edilirken, "Kızların mezun olma oranları erkeklerden sadece Kore, İsviçre ve Türkiye'de düşüktür" diyerek Türkiye için bir istisna daha sayıldı. EĞİTİME 4 BİN 500 DOLAR Raporun eğitim harcamalarıyla ilgili bölümüne göre ise, üniversitelerde öğrenci başına yapılan yıllık harcama, Yunanistan, İtalya, Polonya ve Türkiye'de 4 bin 500 dolar. Bu rakam, gelişmiş ülkelerde 9 bin dolara kadar çıkıyor. OECD raporunda, ilkokulda öğrenci başına en düşük harcamanın yılda bin 200 dolardan az tutarla Türkiye ve Brezilya'da yapıldığı belirtildi.
HARÇLAR DÜŞÜK Kamu eğitim kurumları tarafından alınan yükseköğrenim harçları, Türkiye'de "düşük" düzeyde bulunuyor. SAYI ARTTI AMA... Rapora göre, her ne kadar Türkiye ilk kez üniversite programlarına aldığı öğrencilerin sayısını artırmışsa da üniversiteye giriş oranı yüzde 27. Bu oranla birlikte, Meksika ile en alt sıradayız.