Ramazan'da oruç tutmaya karar verenler öncelikle doktora danışmalı. Özellikle şeker, kalp ve tansiyon hastaları bu konuda çok dikkatli davranmalıdır....
Ramazan ayının başlaması ile oruç tutanlara bazı önerilerde bulunmak istiyoruz. Oruç sağlıklı bireylerde gerekli kurallara uyulduğu zaman hastalığa yol açmaz. Oruç tutmanın kimleri kapsadığını konuşmak için önce sağlık açısından kimlerin oruç tutmaması gerektiğini bilmek gerekir. Kesinlikle oruç tutmaması gerekenler: n İnsülin kullanan şeker hastaları n Şeker düzeyi kontrol edilemeyen şeker hastaları n Tansiyonu yüksek seyreden hipertansif hastalar n İskemik kalp damar hastalıklarına sahip hastalar n Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalar n Gebeler ve emziren kadınlar n Açlıkta şekeri aşırı düşen kişiler n İleri yaştakiler n Aktif mide rahatsızlıkları olanlar (ülser, mide kanaması gibi) gibi hastaları kapsar. İnsüline bağımlı olmayan, hap kullanan tip 2 şeker hastaları, tansiyonu normal sınırlarda seyreden hipertansiyon hastaları, öncesinde mide rahatsızlığı olmuş ancak tedavi sonrası şikayetleri devam etmeyen hastalar gerekli ilaçlarını düzenli kullanarak, dikkatli takip edilmek ve tedavilerini aksatmamak şartı ile oruç tutabilir.
AZ KALORİ HARCANIR Özellikle oruç tutan hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi hastalıkları olanlar yakından takip edilmeli, hastalıklarında en ufak bir bozulma olduğunda bir doktor tarafından görülerek tedavileri ayarlanmalıdır. Ayrıca orucu zayıflama aracı olarak kullanma fikri doğru değildir. Oruç zamanında şeker yerine yağı kullanılır ancak vücut kendini ayarlayarak metabolizma hızını yavaşlatır; yani daha az kalori kullanılır; ayrıca kişiler hareketlerini kısıtlamaya meyillidir, böylece daha az kalorı harcanır.