Şimdi mahya zamanı
Biz, "Kandiller yandı!" diyerek eve koşan.... İftar vaktini gürleyen topla birlikte eve, mahalleliye bildiren kuşaktanız. Hatırlayanlar var elbette. O zamanlar kent böylesi ışıltılı, böylesi renk cümbüşü değildi. Bu yüzden bazı camilerin minareleri arasına kurulan ışıklı yazılar sihirli gelirdi bize. Çoğumuz, ilk mektep ilk sınıfında okuma yazmayı sökmek için mahyalardan az yararlanmadık.
HAYATYADAAYLIK Ne demektir mahya bileniniz var mı? Hemen söyleyeyim. Mahya Arapça'da "hayat" demektir . Ama "aylık" anlamında da kullanılıyor. Kur'an-ı Kerim'de 2 yerde geçiyor ama konumuz o değil. Önceleri kandillerle yazılırmış o yazılar. Zaten işin en zor kısmı da o devirlerde tatbik edilenmiş. Daha sonra ampuller girmiş devreye. Özlü sözler, güzel sözler yanar parlarmış o devirlerde de. Galata'dan Eminönü'ne baksanız görürmüşsünüz; "Şefaat Ya Resulallah" ya da "Hoşgeldin 11 Ayın Sultanı" gibi sözleri...
GÖKYAZI Bir de Şair Erdal Alova, Gökyazı adlı şiirinde "mahyaları" anlatır ya hani. Çok severim o dizeleri ben: "BeyazıtKulesi'nden GalataKulesi'ne İkitelçektimsaçından Bütüngeceyanıpdurdu"