Doğum sancısı çekmek istemeyen, planladıkları günde doğum yapmak isteyen kadınlar sezaryeni tercih ediyor. Ancak uzmanlar tıbbi yönden gerekli olmadıkça bu doğum şeklini onaylamıyor.
Son 10 yılda sezaryenle doğum özellikle çalışan ve geç yaşta anne olan kadınlar tarafından en çok tercih edilen yöntemlerin başında geliyor. Ancak, Avrupa ve Amerika'da, tıbbi yönden sakınca olmadığı sürece sezaryenle doğum onaylanmıyor. Sağlık Bakanlığı da son birkaç yıldır, normal doğumu özendirmeye çalışıyor. Yine de doğum sancısı çekmek istemeyen, planladıkları bir günde doğum yapmak isteyen birçok kadın sezaryeni tercih ediyor. İstatistikler Türkiye'de her 5 doğumdan birinin sezaryenle yapıldığını söylüyor. Başvurulması gereken durumlar
Bebeğin 'ters' ya da 'yan' durması Fetuslar, gebeliğin erken dönemlerinde sıklıkla yan ya da makat pozisyonunda (baş yukarıda) dururlar ve pozisyonlarını zaman zaman değiştirirler. Özellikle 36. gebelik haftasından sonra bebek yeri daraldığından pozisyonunu değiştirmesi zorlaşır ve sıkışır. 36. gebelik haftasından sonra bebek uterus içinde enlemesine veya ters durması sezaryenin en geçerli sebeplerindendir.
Bebeğin normalden daha iri olması Dünyaya gelmek için gün sayan bir bebeğin ultrason ve klinik incelemelerle 4 bin 500 gramdan daha ağır olduğunun saptanması durumunda sezeryan ile doğum hekim tarafından önerilir. Çünkü, doğumun ilerlememesi ve omuz takılması olabilir. Bu risklerin gerçekleşmesini önlemek için sezaryenle doğum tercih edilebilir.
Çoğul gebelikler İkiz ya da üçüz gebeliklerde de tercih edilen doğum yöntemi sezaryendir. Uzun süren kısırlık tedavilerinden sonra çoğul gebelikler son yıllarda artış göstermiştir. Hekimler, çoğul gebeliğin görülmeye başladığı anda, anneye durum hakkında bilgi verir ve sezaryenle bebekleri almanın daha doğru olacağı anlatılır.
Pelvis darlığı (çatı darlığı) Bu duruma genellikle doğuştan veya anne adayının çocukluk çağında geçirdiği kemik pelvis yapısını bozan hastalıklarda rastlanır. Şüpheli durumlarda antenatal dönemde yapılan dikkatli bir pelvik muayene ile tanı koyulur. Pelvis yapısı rahim içindeki bebeği doğurmaya uygun değilse sezeryan ile doğum kararı verilir.
Genital bölgede siğil varlığı Human papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonunun, anneden bebeğe doğum esnasında bulaşma riski vardır. HPV, bebekte ses tellerinde polip dediğimiz yapılara neden olabileceğinden doğum sezeryan ile gerçekleştirilir.
Daha önce sezaryenle doğum yapmış olanlar Daha önce sezeryan ile doğum yapanlar, ikinci bebeklerini de sezaryenle dünyaya getirir.