Öğretmen adayları, sözleşmeli öğretmenler, merak ettiğiniz her şey...
***
Şartlar farksız
Sözleşmeli öğretmenlerde de 'kadrolular' ile aynı özellikler aranıyor. Farklılık ise verilen bazı haklar karşısında yaşanıyor.
* Açıktan atanmak üzere başvuranların öğretmenliğe atanmaları nasıl yapılır? Açıktan atanacakların, öğretmenlik yaptıkları hizmet süresi önemlidir. Atamalarda, memuriyetteki hizmet süreleri esas alınıyor ve tercih sırasına göre yapılıyor.
* Kurumlar arası ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen kadrolarına atanacakların atamaları nasıl yapılmaktadır? Kurumlar arası ilk defa veya yeniden atanacaklar için de öğretmenlikteki hizmet süresi öncelik taşıyor. Atamalar, memuriyetteki çalışma süreleri hesaplanarak elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.
* Öğretmen alımlarında branşlara göre dağılım nasıl yapılmaktadır? Branşlar itibarıyla atamalar, illerin öğretmen ihtiyacı dikkate alınarak belirleniyor. Belirlenen kontenjanın atama çeşitlerine göre dağılımı ise Eğitim Personeli Planlama ve Değerlendirme Kurulu'nca yapılıyor.
* Eğitim Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisiyken Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS-10) girenler sınavdan almış oldukları puanla öğretmenliğe atanabilirler mi? Öğretmen adayların başvurularında, lisans düzeyinde mezun ya da mezun olabilecek durumda olanların KPSS'den aldıkları puanlar değerlendiriliyor. Ancak 3'üncü sınıf öğrencisiyken girilen sınav sonuçları, öğretmen atamalarında dikkate alınmıyor.
* Öğretmenliğe ilk defa atanacakların atamasında eş durumu dikkate alınır mı? Atamalar, Kamu Personel Seçme Sınavı sonuçlarına göre adayların tercihleri dikkate alınarak yapıldığından ilk atamalarda eş durumu özrü dikkate alınmıyor.
* Sözleşmeli öğretmenlik kadrosuna atamalar nasıl yapılmaktadır.? Kadrolu öğretmeliğe başvuruda bulunanlardan sözleşmeli öğretmenliği tercih edenlerin atamaları, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS-10) puanında, yüksek puandan düşük puana göre yapılıyor.
* Sözleşmeli öğretmenlerin stajyerliği belli bir süre sonra kaldırılır mı? Sözleşmeli öğretmenler devlet memuru olmadıklarından stajyerliğe tabi tutulmazlar. Ancak, hizmet sözleşmelerine göre sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 1 yıl içinde mesleki eğitime tabi tutulurlar.
* Daha önce kurs ve dershanelerde görev yapan sözleşmeli öğretmenler, tekrar mesleki eğitime alınırlar mı? Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıklamalarına göre kurs ve dersanelerde öğretmen olarak görev yaparken bu eğitim programlarına katılmış olanlar, resmi okullarda sözleşmeli öğretmen olarak göreve başladıklarında tekrar eğitim programlarına alınırlar.
* Sözleşmeli öğretmenler, kadrolular gibi hizmet içi faaliyetlere katılabilir mi? Sözleşmeli öğretmenler, görev, yetki ve sorumlulukları bakımından kadrolu öğretmenlerle aynı haklara sahip olduğu için hizmet içi faaliyetlerden de yararlanabiliyor.
* Sözleşmeli öğretmenlerin ek ders ücretlerinden sigorta primi kesilir mi? Sözleşmeli öğretmenlerden de ek ders ücretlerinden sigorta primi kesilir.
* Sözleşmeli öğretmenlere yeni eğitim yılına hazırlık ödeneği ödenir mi? Her yıl bir kez verilen hazırlık ödeneği sözleşmelilere de ödenir. Fakat ödemeden sonra göreve başlayanlara bu ödenek verilmez.