Tüm kalça çıkığı vakalarında operasyon gerekiyor. Tedavi yöntemi bebeğin yaşına göre seçiliyor. Çıkığın yerine yerleştirilmesi, gelişimin tamamlanması sorunları ortadan kaldırıyor.
BEBEKLERE kalça çıkığı tanısının konulabilmesi için öncelikle iyi bir muayene gerekir. Muayenesi normal olan bebeklerden risk grubu içinde olmayanlar, klinik olarak ilk 3 ay ner ay takip edilir. Sonrasında doktor takibi sürdürebilir veya sonlandırabilir. Ailede kalça çıkığı olan, bacakların düz ve birbirine yapışık olarak gövdeye bitişik olduğu (breecn) pozisyonunda anne karnında duran veya doğan (özellikle de ayakların omuz seviyesi üzerinde olduğu), kız bebekler, ikizler, ilk bebekler, doğuştan boyun eğriliği (torticolis) olan bebeklerde risk fazladır. Bu nedenlerle risk grubundaki bebeklerin tamamına muayeneleri normal olsa dani Amerikan Pediatri Akademisi, ultrasonografik tarama önermektedir. Yalnız yapılacak ultrasonografinin sağlıklı olması için özel bir yöntemle ve bu konuda deneyimli kişiler tarafından yapılması çok önemlidir. 6-8 aylarda (kalça topunda kemikleşme başlaması bebekten bebeğe değişen zamanlamalarla oluşur) direkt röntgen, yeterli bilgiyi verir.
İŞTE UYGULAMALAR Tedavi şeklini yaş belirler: * Yenidoğanlar: Tanı koyulur koyulmaz DDn tedavisi için geliştirilmiş özel bandajlar (pavlik bandajı gibi) kullanılır. Çift ara bezi gibi açısal kotrolü olmayan yöntemler tedaviyi geciktirme, yeterli sonuç alamama gibi riskler taşır.
* 1-6 ay: Çıkığın müdanale ile veya bandaj kullanımıyla yerine yerleştirilmesi ardından bandaj uygulaması yapılır. Yerinde durmayan çıkıklarda genel anesteziyle yerine yerleştirme ardından alçı uygulaması tercin edilir.
* 6-12 ay: Genel anestezi ile kalça yerine konulduktan sonra kalçanın yerinde kaldığı açılara bağlı olarak bandaj veya alçı uygulanabilir. Anesteziye rağmen kalçanın yerine girmediği vakalarda operasyon gerekli olabilir.
* 1 yaş sonrası: Yaş büyüdükçe çıkık ağırlaşacağı için operasyonların büyüklüğü artmaktadır. Operasyonlardan sonrası alçı uygulaması sona erdikten sora değişik cinazlar devreye girebilir. DDn tedavisi çocuk büyümesi bitene kadar sürer. Kalçanın gelişiminin yetersiz olması durumunda operasyon gerekebilir. Uygun tedavi edilmiş DDn'li çocuklar ileride bir kısıtlama olmaksı-