İlköğretim birinci sınıfa kayıt yaptıran 900 bin öğrenci ile 750 bin anaokulu öğrencisi, "uyum sağlamak" için okula başladı.
***
Başarısızlık korkutmasın
Eğer çocuğunuz başarısız olursa hemen paniğe kapılmanıza gerek yok. Bu sonucun sebeplerini tespit edin ve bunları kendisiyle beraber gidermek için çaba harcayın.
Her çocuk aynı başarı ortalamasını gösteremez. Kişisel farklılıklar, yetenekler, öğrenme algısı çocuktan çocuğa büyük oranda değişebilir. Sizin çocuğunuzun da başarısız olması korkutmasın. Başarısızlık eğitim sisteminde bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. Öyleyse yapılacak şey, bu başarısızlığa götüren sebepleri ve yolları bulmaktır. Bunlar bulunup yok edildiğinde, kötü sonuç da ortadan kalkacaktır.
YUMUŞAK OLUN Bu yüzden, eğer başarısızlık karşısında hemen tepki gösterirseniz çocuğun bu kötü sonuçtan kurtulmasını önlemiş olursunuz. Bu nedenle, başarısızlığa tepkiyle değil daha yumuşak yaklaşmalısınız. Uzmanlar, bu noktada ilk dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıralıyor: - Öğrencinin kendisine olan güveni ile ilgili sorunları mı var? - Okulla veya ailesi ile ilgili kaygı ve korkular mı yaşamakta? - Öğretmeni ile ilişkilerinde sorunlar mı var? - Bedeni veya zihni bozukluklar olabilir mi? - Dikkat veya motivasyon eksikliği gibi durumlar olabilir mi? Öncelikle, bu nedenlerin varlığı sorgulanmalı, gerekirse öğretmenden veya bir eğitim uzmanından destek istenmelidir. OKULU SEVDİRMEK ÇOK ÖNEMLİ... Çocuğunuz zaman geçmesine rağmen bir türlü okula gitmek istemiyor veya okul sıkıntı kaynağı haline geliyorsa, onu motive etmeniz gerekiyor. Bunun için çocuğa okula niçin gittiğini iyi bir şekilde anlatmakta fayda var. Okulun hayatımızdaki yerini, öğrendiğimiz bilgilerin gerekliliğini çocuğa anlayabileceği bir şekilde aktarırsak, bu motivasyon sağlanacaktır. Bu noktada öğretmeni ile de görüşmekte fayda var. Öğretmenin okul içinde çocuğu motive edecek faaliyetler düzenlemesi, işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.