Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 09 Eylül 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Sıfırdan hastaneler zincirini kuran adam
Büyük yatırımlar
Ece'nin Aynası:

Sağlıklı bir başarı



MEDİCANA Hastaneler Grubu Başkanı Hüseyin Bozkurt, tek başına çıktığı yolda başarıya nasıl ulaştığını TAKVİM'e anlattı.

***

Sıfırdan hastaneler zincirini kuran adam

Medicana Hastaneler Grubu Başkanı Hüseyin Bozkurt, örnek alınacak bir başarı öyküsünün kahramanı... Bozkurt, doktorken çok çalıştı patron oldu.

Sağlık sektöründeki iddiasını sürdüren Medicana Hastaneler Grubu her geçen gün bu iddiasını artırıyor. Şu anda İstanbul'daki 3 hastanesiyle hizmet veren Medicana Hastaneler Grubu'nun Başkanı Hüseyin Bozkurt, "Yıl sonuna kadar 3 hastane daha açacağız" dedi. Önümüzdeki yıl Ankara'da bir hastane açacak olan Medicana, 2009'da da Konyalılar'la buluşacak. İşte Hüseyin Bozkurt'un ağzından Medicana Hastaneler Grubu ve projeleri...

* Özel hastanelerin sayısı giderek artıyor. Bunu neye bağlayabiliriz?
Türkiye'de 300'ün üzerinde özel hastane var. Bu sayı 2 yılda 400'ü bulacak. Hızlı artışın büyük bölümü Anadolu'da. İstanbul'da 10 hastane inşaatı var; 3'ü bize ait. Anadolu'da neredeyse her ilde inşaat devam ediyor. Devlet hastalarının özel hastanelerden hizmet almaya başlaması bu duruma en önemli etken. Hasta istediği saatte, fazla kuyruk beklemeden, son teknolojiyle konforlu hizmet alıp evine gidiyor. Bazı hastanelerde hiç fark ödemeden, bazılarında az, bazılarında da fazla fark ödeniyor. Bu da özel hastanelere ilgiyi her geçen gün artırıyor.

'HASTALAR ARTIK MUTLU'
* Hizmette fark nasıl oluyor?
Eskiden hasta sabah 5'te kalkıp kuyruğa girerdi, 7'de sıra numarası biterdi. Birçoğu muayene veya tedavi olamadan dönerdi. İlaç kuyruğuna da girerlerdi. Sağlam giden de hasta çıkardı. Hem doktora hem ilaca ulaşım çok kolaylaşınca birçok insanın daha önce kullanmadığı sağlık karneleri kullanılmaya başlandı. Verimli hizmet oldu. Evvelden çok yoğun hasta bakan doktorlar, belli sayıda ilaç yazmak zorunda kalıyorlardı. Hastalar bu gelişigüzel ilaçların kutusunu açıp az kullanıp gerisini atarlardı; ilacın miadı dolup çöpe giderdi. O yüzden listeler yanıltıcıydı. Devletin milyarlarca doları ziyan oluyordu. Oysa şimdi, hastaya daha fazla zaman ayırabildiği için daha sağlıklı hizmet verebiliyoruz. Hastalar daha mutlu.

* Ekonomik anlamda etkisi nasıl?
Eskiden SSK Hastaneleri'nde de muayene veya bıçak parası olarak bir para alıyorlardı. Özel hastane ne kadar fark alacağını belirtince hasta serbest ekonomide seçim yapabiliyor. Herkese eşit fiyatlarla yapmamız mükün değil. Bağcılar veya Güngören'deki kira maliyetiyle Etiler ya da Bağdat Caddesi'ndeki farklı. Her hastane aynı fiyatı veremez.

* Peki fark alınması iyi mi?
Hastalardan fark alınmasından yanayım. 2 yıl önce SSK hastalarını kabul etmeye başladığımızda ilk birkaç gün farksız yaptık. Bir anda hasta olmayan kontrole gelmeye başladı. Üroloji doktorumuz, muayene ettiği 30 hastanın 2'sinin gerçek hasta olduğunu söyledi. Kadınlar evde sohbet ederken, "Plastik cerrahiye ya da ciltçiye bakalım" diyerek gelmeye başladı. Maliyetler artmaya başladı. Hem doktorun vaktine, hem yazılan ilaçlara yazık. Fark alma olayı serbest olmalı. Yoksa sistemi tıkar.

* Özel hastaneler için ödenen fark nedir?
Özel sektöre muayene ücreti 30 YTL, devlet hastanesine 44 YTL, üniversiteye 60 YTL veriyor. Zaten oraların personel ve hastane giderlerini devlet karşılıyor. Biz maliyetleri ve vergileri karşılıyoruz. Uzun vadede devletin özel sektörden sağlık hizmeti alması iyi. Devletin giderleri azalacak, daha iyi hizmet de gelecek.

* Sağlık giderleri ne kadardı?
Sağlık giderleri 25 milyar YTL hesap edilmişti. Yarıya yakını, ilaç gideridir. Bunun içinden özel hastanelerin aldığı pay yüzde 10, yaklaşık 1 milyon dolar. Özel sektör geliştikçe, hastanelerin içeriği ve çapı da genişliyor. Son yıllarda açılan hastaneler dünyayla yarışacak seviyede. Dünyada binlerce hastane gezdim. Bizdekiler onların çok üstünde.

'DÜNYANIN 1 NUMARASIYIZ'
* Son model cihazları da alıyoruz demek ki?
Evet son cihazlar alınıyor. Avrupa'da tıbbi cihaz alımında Türkiye 1 numara. Tatlı rekabet hastalara yarıyor. Daha kolay teşhis sevindirici gelişme. Doktor ve yardımcı eleman kalifiyesi de önemli.

* Hangi branşlarda iyiyiz?
Kalp cerrahisi, tüp bebek uygulamaları ve diyalizde başarımız dünya ortalamasının üzerinde. Artık kalp ameliyatı için yurtdışına gitmeye gerek yok. Yurtdışından buraya geliyorlar. Yabancı ülkelerden gelen hastalar; küçük cerrahi vakalar, diş, göz ve estetik için geliyor. İleriki yıllarda daha büyük vakalar için bekliyoruz. Mesela, Uzakdoğu her şeyi iyi yapıyor. Hindistan'ın bile yabancı hastalardan aldığı pay 1 milyar dolar. Türkiye bu rakamların çok gerisinde; benim tahminim daha 100 milyon dolarlara bile gelmedi.

* Türkiye'nin avantajları neler?
Avrupa nüfusu yaşlanıyor. Tıp maliyeti artıyor. Türkiye en yakın yer. Türkiye sağlık turizminde çok iyi işler yapacak. Maliyetlerin yarı oranda olması, büyük avantaj. Böyle bir organizasyon sağlanırsa büyük kazanç. Yurtdışındaki Türkler de dahil; dil bilmeyenler kesinlikle derdini anlatamıyor.

* Hangi hastalıkların sayısı arttı?
Dünyadaki ölüm sebepleri 2 branşta toplanıyor. Birincisi kalp, ikincisi kanser. Teknolojinin gelişmesiyle kolay tanı konması sağlandı. Nörolojik, Parkinson, Alzheimer ve MS gibi hastalıkların hem tanısı konulmaya hem de tedavisi yolunda adımlar atıldı. Daha önceden bu hastalıklara tanı konulamıyordu.

* Bunlar yeni tür hastalık mı? Eskiden 'bunadı' denirdi, şimdi 'Alzheimer oldu' mu deniliyor?
Bu hastalıklar önceden vardı, yeni çıkmadı. Bunlar daha çok yaşlı hastalıkları. İnsan ömrünün uzamasıyla paralel. Eskiden hastanelerde 5-6 ana branş vardı. Yanlarına önceden dikkat çekmeyen branşlar geldi. Ekonomi ve kültür seviyesi arttıkça bunlar da bilinir oldu.

* Kanser vakalarının artmasının sebebi nedir? Elektronik cihazları daha fazla kullanıyoruz diye mi?
Bir sürü faktör var. Hava, çevre kirliliği, beslenme alışkanlıklarında bozulmalar, fast-food yemekler. Doğanın dengesinin bozulmasıyla alakalı. Doğaya ne kadar zarar verirsek bize geri dönüyor. ABD'deki bilimadamlarının yaptğı bir araştırmaya göre; 2020 yıllarında her 3 kişiden biri direkt veya indirekt kanserden etkilenecek.

* Bu tip hastalıklar yeni açılımlara sebep oluyor mu?
Evet. Gözle başladı. Biz dişle devam edeceğiz. Branş hastaneleri artmaya başlayacak.

* Sağlık yatırımlarınız neler?
Yıl sonuna kadar 3 tane daha hastane açıyoruz. 2008'de Ankara, 2009'da Konya'da hizmet vereceğiz. İstanbul'da Beylikdüzü ve Konya'daki hastanelerimiz Avrupa ve Ortadoğu'nun en kapsamlı özel hastaneleri arasında olacak. Her biri 200-250 yatak kapasiteli, ağırlıklı onkoloji, kardioloji ve nöroloji bilimlerini barındırmakla beraber, tüp bebek, transplantasyon ve tıbbın tüm dallarında hizmet verecek.

* Yatırım miktarınız nedir?
Her biri ortalama 60 milyon dolar yatırım maliyetli. Mevcut hastaneler 100 milyon dolar, yeniler de 200 milyon dolar yatırım miktarında olacak.

* İlginç bir başarı öykünüz var. Diş hekimi olarak çalıştığınız hastanenin yıllar sonra sahibi oluyorsunuz...
Ömür Kliniği'nde nöbetçi diş hekimiydim; askerden gelmiş çalışıyordum. Gündüz bir muayenehanede, gece klinikte nöbet tutuyordum. Gece-gündüz çalışıyordum. Sonra Bahçelievler'de kendi muayenehanemi açtım. 1988 yılında cebimde 100 bin lira vardı. Muayenehane taksitlerimi ödemek için yine gece-gündüz çalıştım. Gündüz başka yerde, gece muayenehanemde nöbet tutuyordum.

* Gündüz sizin muayenehanenizde kim vardı peki?
Ömür Kliniği'nde çalışırken tutmaya çalıştığım muayenehane yeri için bir gün nöbetimde kliniğe bir hanım geldi. 'Şurada bir binanın birinci katını siz mi tuttunuz, ben de diş hekimiyim, ben tutmak istiyorum' diye. Öyle sorunca ben de bir başkası tutacak korkusuyla yalan söyledim, 'tuttum' dedim. Oysa hâ lâ mal sahibini bulamamıştım. Ve o hanıma orada iş teklifinde bulundum. Aynı muayenehanede gündüzleri o, geceleri ben çalıştım. Sonra Nazan Hanım muayenehaneyi ve beni ele geçirdi. Eşim oldu (gülüyor). 2 yıl sonra evlenmiştik.

* Peki hastane satın alacak parayı nereden buldunuz?
Ömür Kliniği buraya hastane yapmaya karar verdi. Ben de buranın diş servisini kiraladım ve kurucu ortaklarından biri oldum. Ortaklarımızın çoğu buradaki doktorlardı. Her gün kendi aramızda zarar ettiğimizi konuşup yönetime kızıyorduk. "Madem kızıp eleştiriyoruz, kendi işimizi yapalım" dedik. İlk binamızı kiraladığımda arkadaşlar inanamadı. O arkadaşların bir bölümüyle başke yerde, başka isimle devam ettik. Bugünlere geldik. 2003'te Ömür Hastaneler Grubu battı. Söylediklerimiz çıktı. Burayı tadilat yapıp yeniden açtık.

* Hobiniz var mı? Ne olur klasik olarak yürüyüş yapıyorum demeyin.
Zamanında futbol, voleybol oynardım. 4 yıl önce ciddi bir sakatlık geçirdim. Belimde 3 kemik kırıldı. Aylarca çömelerek imza attım, oturamıyordum.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Bomba aşk!Cildinizi sonbahara hazırlayın
Maraton sona erdi hamilesinBoyun ağrısı can yakıyor!
İddialı geliyorModellikten modacılığa
Ekim'de keramet vardır!İsminin hakkını veriyor
Gülşen hiç şen değilGünün menüsü
Acil servisAşk mesajları
Çelebi Çiçek ile tarot kartlarıKısa... Kısa...
Ortopedi Uzmanı Prof. Dr.
GÜNCEL
7'sinde 7'sinde polis vurdu
Bursa'da bir sabıkalıyı kovalayan polis, zanlının 7 yaşındaki kızı...
Kardeşçe iy-ilik
Serseri tehdit
Film gibi bir hayat
3 kişilik nikah
Ödev çocuğu bunaltmasın
Uyum zili yarın çalıyor
SPOR
Yakışmadı Yakışmadı çocuklar
Euro 2008 elemelerindeki son üç maçını da kazanamayan Ay-Yıldızlılar,...
Şimdilik susun
Zico mesajı aldı 3-5-2'ye döndü
Kalli kanunları
Öner fena kızdırdı
40. yılımızda hedef 7. kez...
Devler yine küçüldü
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 26°C 17°C 
ANKARA Az Bulutlu 25°C 13°C 
İZMİR Az Bulutlu 29°C 16°C 
ANTALYA Az Bulutlu 32°C 23°C 
ADANA Az Bulutlu 33°C 21°C 
EKONOMİ
IMKB E: 49.538,890 D:% -0,13
DOLAR S: 1,292 D:% -0,50
EURO S: 1,776 D:% 0,08
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu