Kadın kısırlığında tedaviye başlamadan önce ideal kilonuza ulaşmaya çalışın. Bu durum bazen kendiliğinden yumurtlama düzenine yol açıyor.
Herhangi bir sağlık sorununuz olmamasına rağmen hamile kalamıyorsanız, gittiğiniz doktor size çeşitli tedavi yöntemleri uygulayacaktır. Op.Dr. Ö.Faruk Vanlıoğlu tedavi yöntemlerini şöyle sıralıyor:
* Genel sağlık önerileri: Hastaların ideal kilolarına ulaşmaları sağlanmalıdır. Bu durum bazen kendiliğinden yumurtlamanın düzelmesine neden olur.
* Ovulasyon indüksiyonu (yumurtalıkların uyarılması): Oral preperatlar; klomifen, tamoxifen, letrozol ucuz ve kolay bir yöntemdir. Ovulasyon yüzde 70-80 oranında sağlanmasına rağmen, 6 tedavi sonrası elde edilebilen gebelik oranı yüzde 30-50 civarındadır. İkiz gebelik riski yüzde 10, daha fazla gebelik riski ise yüzde 1'dir. Yan etkileri; sıcak basması, bulantı, ruh hali değişiklikleri, baş ağrısı, ışık çakmalarıdır.
* Enjeksiyon preparatları: Yumurtalıkların büyütülmesi için kullanılan ilaçlardır ve hastaların kendi kendilerine yapabilmesi için tasarlanmıştır. Günlük yapılır ve dozajı ultrasonografi ile kan sonuçlarına göre ayarlanır. Aynı zamanda yumurtanın çatlamasını engelleyici ilaçlar da kullanılmaktadır ve çatlatma iğnesi de yumurtanın içinde bulundukları kesecikler belli bir boyuta geldiğinde verilir.
CERRAHİ MÜDAHALE * Polikistik over hastalığı olarak bilinen, ovulasyon bozuklukları, sivilcelenme ve kıllanma artışıyla seyreden hastalıkta, cerrahi yönteme başvurulur. Laparoskopik olarak yumurtalıklardaki stromal dokunun tahrip edilmesiyle yumurtlamanın yüzde 70-90 oranında dönmesi sağlanır.
* Fallop tüplerindeki tıkanıklık ya da tüplerle birlikte etraftaki dokulardaki yapışıklıklar için de laparoskopik cerrahi yöntemi uygulanır. Bu yöntemle hem tüplerdeki tıkanıklık hem de yapışıklıklar açılabilirr. Uygulanacak cerrahi ile tıkanık tüpler yüzde 80 oranında açılsa da, gebelik başarısı yüzde 45 civarıdır. Operasyon sonrası 12 ay içinde gebelik gerçekleşmezse hasta IVF tedavisine alınmalıdır.
* Endometriosis vakalarında, çikolata kisti olanlarda da cerrahi uygulanabilir. Lazer cerrahisi ile endometriozis vakaları başarıyla tedavi edilmektedir. Endometriozis hastalarında ilaç tedavisi de bir alternatiftir. Ancak ilaç kullanımıyla ilgili dezavantaj, bu ilaçların 6 ay gibi, infertil hasta için uzun denecek bir süre kullanılması gerekliliğidir (Kullanılan ilaçlar; doğum kontrol hapları, progesteron, danazol, GnRh agonistleri).
İLAÇ DA VERİLİYOR * Myomektomi, polipektomi, adezyolizis, uterus anomalisi nedeniyle hamile kalamayanlarda uterusun yeniden konstrüksiyonu, rahimde perdesi olanlarda uygulanan septoplasti, infertilite tedavilerine katkısı olan diğer operasyonlardır.
* Öte yandan servikal mukus geçirgenliğini arttırmak için, kısırlık tedavisine başlanacak olan hastayan öströjen içerikli tabletler veya enfeksiyon varlığında çeşitli antibiyotikler verilir. Bu hastalarda IUI (rahim içi aşılama) ya da IVF (tüp bebek) denenebilir.