Birçok kişi ilacı meyve suyu ve çay gibi içeceklerle, hatta bazen susuz içmeyi marifet sayıyor. Oysa bu durum ilacın yapısını bozuyor, çeşitli sağlık sorunlarına neden oluyor....
Bazen koruyucu nedenlerle, çoğu zaman da bir hastalığın tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılır. İlaç kullanılırken önemli olan; ilacın istenen tedavi edici etkiyi sağlaması ve zararlı etkiye neden olmamasıdır. Ancak, ilaçla ilaç arasında çeşitli etkileşimler olabileceği gibi, ilaçlarla günlük tükettiğimiz besinler arasında da etkileşim olmaktadır. Bugün bir ilaç verildiğinde besin-ilaç etkileşimi yönünden hastanın aydınlatılması; ilacın aç karnına mı, tok karnına mı veya hangi ilacın hangi tür besinle birlikte alınmaması gerektiğinin öğretilmesi, ilacın dozajının anlatılması kadar önemli olduğu anlaşılmıştır. Genellikle 'besin-ilaç etkileşimi' denince, etkileşme sonucu ilacın etkisinde bazı değişikliklerin oluşması ve bunun tedaviye yansıması düşünülür. İlacın miktarının besine göre az olması bu düşüncede rol oynar. Ancak etkileşmeden besinler de paylarını alabilirler ve hastanın beslenme durumu da etkilenebilir. Bugün birçoğumuz ilacı içerken meyve suyu, çay vb. hatta bazen susuz içmeyi marifet sayıyoruz. Oysa meyve suları ve çay gibi içecekler ilacın yapısını bozabilmekte, su kullanılmadan ilaç içildiğinde sağlığı bozan faktörler yine ortaya çıkmaktadır. Statin grubu ilaçlarla greyfurt suyu alındığında plazma konsantrasyonu artmaktadır. Antidepresanlar; tramince zengin besinlerle alınmamalıdır. Tramin kan basıncını arttıracağı için baş ağrısı, kusma ile başlayan tablo ile ölüme kadar gidebilir. İdrar söktürücülerle portakal suyu, muz ve diğer potasyumlu besinler yenmemelidir. Kortizon içeren ilaçlarla tuz ve şeker tüketilmemeli, kalsiyumla ters emilim gösterdiği için süt, yoğurt, peynir ve susam alınmamalıdır.