Anneliğe giden yolda atılacak en önemli adımlardan biri doktora gidip, teşhis ve tedavi için harekete geçmektir....
Doktorunuz ile yapacağınız ön görüşme infertilite tanı ve tedavisindeki en önemli adımdır. Bu görüşme sırasında doktorunuz tarafından size, adet düzeniniz, ilişki sıklığınız, daha önce infeksiyon (tüberküloz) ya da operasyon geçirip geçirmediğiniz, kıllanma artışı, göğüsten süt gelmesi ya da akne oluşumu gibi şikayetlerinizin olup olmadığı, ilaç kullanımı ile ilgili sorular yöneltilecektir. Bu soruların yanıtları tanı ve tedavide son derece yol gösterici olacaktır.
ARAŞTIRMA BAŞLIYOR Yapılacak genel fiziksel ve pelvik muayene infertilite açısından altta yatan fiziksel bir anormalliğin varlığını ortaya koyacaktır. Servikal smear ve meme muayenesi de bu esnada yapılacaktır. Muayenenin son aşamasında aşılama veya embryo transferi uygulamaları için ön bilgi oluşturması amacıyla rahim içersine ince bir kateterle geçiş provası yapılır.
ULTRASONLA GÖRÜNTÜ Ilk görüşmenin en önemli aşamalarından biri de özellikle adetin üçüncü günü uygulamak istediğimiz pelvik ultrasonografidir. Ultrasonografi ile serviks, uterus, overler ve içinde sıvı varsa fallop tüpleri görüntülenebilir. Yaklaşık 10 dakika sürer ve kanıtlanmış hiçbir zararı yoktur. Bazal ultrasonografideki amaç kadında özellikle yaşa bağlı azalan yumurtalık rezervini değerlendirmektir. Yumurtalık rezervi , infertil hastaların tedavi planı üzerine en etkili parametredir. Transvajinal USG sadece yumurtalık kapasitesini değil, diğer genital organlarin değerlendirilmesini ve infertilite tedavisi altındaki hastanın yumurta gelişimini izlemede de yardımcı tanı yöntemidir.
KADINA AİT NEDENLER İnfertil çiftlerin yüzde 30- 40'ında kısırlık nedeni kadına ait faktörlerdir ki; bunlar da, yumurtlama problemleri, fallop tüplerine ait nedenler, yaş, servikse ait nedenler, rahim kaynaklı problemler ve karın içi zarına ait problemlerdir.