Güneş, hareketsizlik, uzun süre ayakta kalmak varise neden oluyor. Varisin tedavi edilmesi şart!.
GÜNEŞİN altında fazla kalmak, çalışma koşulları, kilo artışı, hareketsizlik ya da fazla hareketlilik varise yol açıyor. Bahçelievler Medicana Hastanesi Kardiyovasculer Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nazan Bitir, "Gece bacaklarınıza kramp giriyorsa, morluk ve şişlikler oluşmuşsa, ayak altında karıncalanmalar varsa, bir kalp-damar cerrahisi uzmanına gitmeniz gerekiyor" diyor. Op. Dr. Bitir, varis ile ilgili bilinmesi gerekenleri şöyle anlatıyor: Toplardamarların herhangi bir dış etken olmaksızın genişlemesi, uzaması ve kıvrılması sonucu varis oluşur. Kronik toplardamar yetersizliği hali olup, kan akımının yavaşlamasıyla ortaya çıkar. Toplardamarlar, kanın kalbe geri dönüşü sırasında geriye kaçmasını engelleyen kapakçıklar içerir. Bu kapakçıklarda herhangi bir nedenden dolayı zayıflık olması bu rahatsızlığa davetiye çıkarır.
HASTALIK NASIL OLUŞUR? Hastalık, başlangıçta ince varis damarları oluşması ve daha sonra bunların ilerlemesi şeklinde görülebileceği gibi, kısa zamanda gelişen bacak şişmesi, ağrı ve krampla da kendini gösterir. Varisi arttıran sebepler arasında genellikle kalıtımsal olan ve doğuştan toplardamar duvar yapısındaki zayıflıklarla, damar içindeki kapakçıkların zayıf veya yetersizliği yer alır.
KİŞİYE GÖRE TEDAVİ Herkeste görülebilen varis, 20'li yaşlarda ortaya çıkabilir. Tedavisi, hastanın durumuna göredir. Varis çorabı kullanımı, günlük alışkanlıkların değiştirilmesi, ilaç kullanımı tedavi yöntemleri arasında. Tedavide yüzeysel varislere yönelik olarak damar içi sklerozan madde enjeksiyonuyla damarların kapanması, lazer ve radiofrequency teknolojisinin kullanılmasının yanı sıra cerrahi yöntemler de uygulanıyor. Varisin mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.