Organ nakli konusunda Türk insanının yeterli bilince sahip olmadığını söyleyen uzmanlar, 'Unutmayın, bir gün sizin de organ nakline ihtiyacınız olabilir' diyor.
HER gün yüzlerce kişi özellikle de trafik kazalarına bağlı olarak yaşamını yitiriyor. Yüzlerce organ da onlarla birlikte gömülüyor. Oysa toprağa gömülen bu organlarla onlarca kişinin hayatı kurtulabilir.
'DUYARLI OLUN' Medicana Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Muzaffer Sarıyar da, organ bağışı konusunda toplumun ve yetkililerin bilinçli olmaları gerektiğine dikkat çekti. Prof.Dr. Sarıyar, organ nakli konusunda merak edilen soruları yanıtladı:
* Organ nakli kimlere yapılır? Cerrahi ya da tıbbi yöntemlerle tedavi edilemeyecek kadar bozulmuş, tükenmiş, yani hiçbir şekilde düzeltilemeyecek organlara sahip olan hastalarda organ nakline başvuruyoruz.
* Nakil gerektiren hastalıkların başında böbrek yetmezliği mi geliyor? Tüm dünyada ve ülkemizde böbrek nakilleri en yaygın nakillerdir. Böbrekten sonra karaciğer nakilleri geliyor. Böbrek yetmezliği gelişmiş hastalarda diyaliz imkanı da var.
* Bu hastalar diyalizle mi daha uzun yaşarlar, nakille mi? Yapılan istatistikler nakil yapılan hastaların daha uzun süre yaşadığını gösteriyor.
* Ülkemiz organ bağışı konusunda bilinçli mi? Hayır. Organ ya ölüden alınır ya da canlıdan. Bunun ideali kadavradan, yani beyin ölümü gerçekleşmiş ve hayata dönmesi mümkün olmayan insanlardan almaktır. Ama ülkemizde malesef organ bağışının yüzde 80'i canlıdan yapılıyor.
* Türkiye'nin altyapısı organ nakli için uygun mu? Organ varsa, nakil yapmak Türkiye'de sorun değil. Ama insanlar kan bile bağışlamıyor. Organ bağışının önemi bilinmiyor.