Hemen herkeste oluşan diş taşları, tedavi edilmediğinde çürük ve ağrı gibi problemlere yol açıyor. Dişlerin fırçalanması ise taş oluşumunu engellemede önemli rol oynuyor....
Tüm dünyada milyonlarca kişide görülen 'diş taşları', bu sayede Guinness Rekorlar Kitabı'nda bile yer aldı. Çamlıca Medicana Hastanesi'nden Diş Hekimi Bijen Muhit, bu sağlık sorunlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
* Diş taşı nasıl oluşur? Dişlerin üzerinde bakteri plağı meydana gelir. Bakteri plağı ince şeffaf bir tabakadır. Bu tabakanın üzerine kalsiyum tuzları çökmeye başlar. Bunlar zamanla diş taşlarına dönüşür.
* Diş taşlarının oluşumunda yaşın etkisi var mıdır? Varsa neden? Yaş ilerledikçe diş taşı artabilir. Ergenlikten önce diş eti hastalıkları pek görülmez. Diş taşları gençlik döneminde başlar ve yaş ilerledikçe çoğalır. Tabii bu durum kişinin diş bakımına bağlıdır. Hamilelikte de olur.
* Diş taşlarının belirtileri nelerdir? İlk belirti, diş eti kanamasıdır. Fırçalamaya bağlı olmadan da kanama görülebilir. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak belirtiler artabilir. Bunlar diş etlerinde kızarıklık, şişlik, sızlama ve ağız kokusu olabilir. Daha fazla ilerlerse periodontitis gelişir. Buna bağlı olarak ileriki vakalarda diş eti çekilmesi de görülür.
* Tedavi edilmezse ileride daha büyük rahatsızlıklara yol açar mı? Mutlaka tedavi edilmesi gerek. Aksi halde çene kemiklerinin erimesine ve çekilmesine neden olur. Bu durumda dişler sallanmaya başlar ve düşer.
* Diş taşlarında tedavi süreci nasıl işliyor? Önce diş taşı temizliği, sonra diş eti cebinin altında oluşan diş taşlarının küretajı yapılır. Eğer hastanın ağzında başka sorunlar da varsa cerrahi müdahale gerekir.