Annelerin korkulu rüyası yüksek ateş kendi başına bir hastalık değil vücudun normal dengelerinin bozulduğunun önemli bir işaretidir.
Çocuğu olan her ailenin en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri de ateştir. Nedenini ve ne yapacağımızı bilmediğimiz için endişelenir ve korkarız. Bizi bu kadar korkutan çocuk sağlığı sorunu hakkında merak edilenleri Avcılar Medicana Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Saltan anlattı. Ateş kendi başına bir hastalık değildir, bir hastalığın belirtisidir. Vücut ısısının yükselmesi vücudun normal dengelerinde bir bozulma olduğunu gösterir. Bu hastalık ise genelde bir enfeksiyon hastalığıdır. Ateş, vücut ısısını düzenleyen ısı düzenleyici merkezdeki dengenin bozulması sonucu oluşur.
BAZI DURUMLARDA YÜKSELİR Çocuklarda normal vücut ısısı popodan ölçüm yapıldığında 36,5 C - 37,5 C dir. Koltuk altı ısısı popodan ölçülen ısıya göre 0,5 C - 0,7 C daha düşüktür. Kulaktan yapılan ölçümlerde 38 C normalin üst sınırı olarak kabul edilmektedir. Herhangi bir enfeksiyon ve ateş yükseltici başka bir hastalık olmaksızın aşırı sıcak hava, sıcak banyo, aşırı kalın giyinme, aşırı fiziksel aktivite ve sıcak içecekler vücut ısısını 38 C civarına kadar yükseltebilir.
ATEŞİN NEDENİ ÖNEMLİDİR Ateş hakkında kabaca fikir edinebilmek için el sırtı bebeğin-çocuğun alnına konulabilir. Ancak güvenilir değildir ve yanıltabilir. Onun için klasik civalı termometreler dijital elektronik termometreler veya elektronik kulak termometreler kullanılabilir. 0-2 yaş arası popodan, 2-6 yaş arası koltuk altından, 6 yaş üzerinde ise dil altı veya koltuk altından ölçüm yapılabilir. Çocuğunuzun ateşi olması, onun büyük olasılıkla bir enfeksiyon ile mücadele etmekte olduğunu gösterir. Çocuğunuzun vücudunda virüs veya bakteri etkenli bir enfeksiyon varsa, vücut ısısını yükselterek, yani ateş ile, buna cevap verebilir. Bunu bilmek önemlidir. Çünkü sıcak çarpması gibi bir durum dışında, ateşin kendisi bir hastalık demek olmayıp yalnızca bir belirtidir.