Şiddetli baş ağrısı olarak hissedilen migrenin en büyük tetikleyicisinin depresyon olduğunu biliyor muydunuz? Neyse ki, iyileştiriliyor....
Özellikle kentte yaşayanlarda sıklıkla görülen migrenin en güçlü tetikleyicilerinden birinin de depresyon olduğu ortaya çıktı. Bahçelievler Medicana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Kılıç, migrenle ilgili merak edilenleri anlattı: Tüketilen bazı gıdalar, hormonal artışlar, stresli hayat migrene neden oluyor. Sigara ve alkol kullanımındaki artış, migrene yol açıyor.
YÜZDE 50'Sİ DEPRESYONDA Bu hastalığın, depresyonla da çok alakası var. Depresyon arttıkça, migren baş göstermekle kalmıyor, ataklarının şiddeti de yüksek oluyor. Migrenli hastaların yüzde 50'sinde depresyon var. Evdeki mutsuzluk, işyerindeki yoğunluklar, rutin bir hayatın sonucu depresyon ve migren ortaya çıkıyor. Migren kadınlarda, erkeklere oranla daha sık görülüyor. Bu hastalığın belirtileri arasında stres, açlık, öğün atlamak, uyku düzensizliği, yorucu aktiviteler ve hava değişimi de yer alıyor. Kişinin ağrı şekli, bu sıkıntıyı yaşadığı zaman aralıklarının saptanması sonucu teşhis edilen migren, beynin bir bölümünde yaşanıyor. İlaç tedavilerinin yanı sıra alternatif yöntemler de deneniyor. Ancak bu, ancak hasta ilaca cevap vermezse öneriliyor. Akupunktur ilgi görülüyor.
KORUMAK DA GEREKİYOR Migren tedavisi en az 6 ay sürüyor. Ardından da koruma tedavisi uygulanıyor. Eğer tedavide sonuç alınamazsa, başka hastalıkların da kişide olabileceği şüphesiyle harekete geçiliyor. Damarlarda genişleme varsa, bir balon oluşuyorsa gerekli müdahale yapılıyor.