Tiroid bezinin yavaş çalışması doğurganlık çağındaki çoğu kadını olumsuz etkiliyor. Hamilelikte tiroid tembelliği düşüğe ve bebeğin zekasında sorunlara neden oluyor.
Uzmanlar, hamileliğin ilk 3 ayının bebeğin beyninin ve iç organlarının gelişimi için çok önemli olduğunu söylüyor. Bu dönemde bebeğin sağlığının, anneden geçen tiroid hormonlarına bağlı olduğuna dikkat çekiliyor. Bahçelievler Medicana Hastanesi'nden Genel Cerrah Op. Dr. Sarper Işıksel, "Annenin tiroid bezi yavaş çalışıyorsa, o zaman bebeğin beyin gelişimi tam olmaz ve zeka geriliği ortaya çıkar. Bilinçli davranmak gerek" dedi.
HER 100 KADINDAN BİRİ... Genel Cerrah Op. Dr. Işıksel, şu bilgileri verdi: Troid bezinin tembelliği metabolizmayı yavaşlatıyor, iştahta azalmaya rağmen kilo artışı, ödem ve saç dökülmesi, cilt kuruluğu, kabızlık, uykuya eğilim ve cinsel isteksizliğe sebep oluyor. Hipotiroidi, yani troid bezinin yavaş çalışması, doğurganlık çağındaki her 100 kadından birini etkiliyor. Bu nedenle hamilelikte troid tembelliğinin teşhis ve tedavi edilmemesi, düşüklere ve bebeklerde zeka geriliğine neden oluyor. Yapılan araştırmalar, hamilelik esnasında hipotiroidisi teşhis ve tedavi edilmeyen kadınların çocuklarının IQ değerinin, diğerlerine oranla 7 puan daha düşük olduğunu gösteriyor.
TÜM YAŞAMINI ETKİLİYOR IQ skorunun 100 üzerinde olması gerekiyor. Ancak hipotiroid saptanan annelerin çocuklarının yüzde 20'sinde IQ değeri 85'in altında seyrediyor. Bu değer, çocuklarda öğrenme güçlüklerine ve okuldaki başarısızlıklarından tutun da, tüm yaşamı boyunca bu sorunla zor günler geçirmelerine neden oluyor. Bu nedenle dünyaya sağlıklı çocuklar getirmek için sağlık sorunlarına karşı nasıl önlem alınacağını bilmek gerekiyor.