Hastalığın oluşumundan erken teşhise kadar vücudun parmak izini alan check-up'ta neler yapıldığını Uzm. Dr. Hasan Küçükyılmaz anlattı.
Check-up aşamaları * Kanser taraması: Kanser teşhisi ve kist taraması için kullanılan tahliller, görüntüleme yöntemlerinden oluşuyor.
* HIV testi: AIDS hastalığına yol açan virüsün varlığı araştırılıp tanı konuluyor.
* EKG: Kalp atım düzensizliklerinin ve kalp krizi riskinin tespit edilmesi amacıyla kullanılıyor.
* Kan sayımı: Kansızlık, lösemi, enfeksiyonlara karşı vücudun reaksiyonunun ölçülmesi, bazı hastalıklarda yol gösterici olarak kullanılan kanla ilgili birçok parametre ölçülüyor.
* Akciğer filmi: Röntgen çekiliyor.
* Sedimentasyon: Enfeksiyon ve iltihabi hastalıkları, kanser romatizmal hastalıklar hakkında yol gösteren kan testi yapılıyor.
* İdrar tahlili: İdrar yolları, böbrek hastalıklarının tanı ve izlenmesinde ve bazı sistemik hastalıklara (şeker, üremi, sarılık vb) karşı kullanılan basit ve hızlı bir test yöntemi.
* Karaciğer tetkiki: Karaciğeri ilgilendiren diğer hastalıkların tespiti amacıyla kan tetkiki, ultrason gerekirse tomografi ve MR çekilerek yapılan tarama işlemi.
* Tüm batın ultrasonu: Karaciğer, dalak, pankreas, safra kesesi, safra yolları, prostat, rahim, yumurtalık ve böbrek hakkında ayrıntılı bilgi veren görüntüleme yöntemi.
* Açlık kan şekeri: Şeker hastalığının tanısı veya tedavisinin izlenmesi için yapılan test.
* Mamografi: Meme kanseri ve kist taramasında kullanılıyor. Hastalığın erken teşhisi için çok önemli.
* Böbrek tetkiki: Böbrek yapı ve fonksiyonlarının izlenmesi için yapılan çeşitli tahlilleri içeriyor. Ultrason, ilaçlı veya direkt böbrek filmleri çekiliyor. Doktor gerekli görürse; tomografi ve MR taraması yapılıyor.