Guatr hastalığına yol açan troid bezine karşı bir reaksiyon oluştuğunda mikropsuz iltihaplanma oluyor. Bu da troid bezinin çalışmasını yavaşlatıp sağlığı riske sokuyor.
Boyundaki nefes borusunun tam önünde bulunan troid bezi, kelebek şeklinde hormon üretiyor. Metabolizmadan bebek gelişimine, deriyle saç kalitesinden bağırsak sistemine tüm vücut düzeni için önem taşıyan troid bezi, iyotlu tuzdan yeterince tüketilmediğinde guatra yol açıyor.
TROID NODÜLÜ NE DEMEK? Ancak Bahçelievler Medicana Hastanesi Op. Dr. Sarper Işıksel, troid nodülünün yavaşlamasının da sağlığı tehdit ettiğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi: Nodül, bezelye tanesinden ceviz büyüklüğünde olabilen, hücrelerin kümeleşerek topluluklar yaratması sonucu oluşan bir hastalıktır. Troid ultrasonografisinde tespit edilir. Bu yöntemle troid dokusunun özellikleri ortaya çıkarılır. Troid hormonlarıT3, T4, TSH incelenir.
BİYOPSİ YAPILIYOR Gerekli görülürse troid sintigrafisi çekilip nodülün soğuk ya da sıcak olduğu belirlenir. Soğuk nodüllerde kanser ihtimali yüzde 5-15 arasındadır. Bu nedenle soğuk nodülü olanlara hemen troid biyopsisi yapılır. Biyopsi neticesinde nodülde kanser olup olmadığı ortaya çıkar. Eğer troid kanseri teşhisi konulursa, hastanın ameliyat edilip kanserden kurtarılması gerekir. Eğer sintigrafi sıcak nodül olduğunu gösterirse ameliyat VE atom tedavisi seçenekleri değerlendirilir. Ameliyatla tiroid nodülü tedavi edilir.
ATOM TEDAVİSİ 3 AY SÜRÜYOR Atom tedavisi, yani radyoaktif iyot daha yavaş sonuç verir. Hasta radyoaktif iyotu içtikten bir hafta sonrasına dek yiyecek, içecek çatal, tabak, yatak ve tuvaletini ayırır. Atom tedavisi 3 ay içinde netice verir. Tiroid nodüllerin sağlığı tehdit eden hastalıkları hipertroid ve hipotroid olarak adlandırılır.