Metabolizmanın hızını, vücudun ısı değişimlerine duyarlılığını, gelişim ve zekayı etkileyen troid bezi, guatra dönüşünce sağlığı tehdit ediyor....
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kriterlerine göre; Türk toplumunda ortalama yüzde 30 oranında guatr görülüyor. Bahçelievler Medicana Hastanesi'nden Genel Cerrah Op. Dr. Sarper Işıksel, hastalığı tanımanın önemi olduğunu söyledi.
TROİD BEZİNDE OLUŞUR Guatr; troid bezinin büyümesi anlamına geliyor. Boyundaki nefes borusunun önünde, kelebek şeklinde hormon üretmekle görevli olan troid bezi, iyot maddesini ve aminoasitleri kullanarak T4 ve T3 hormonlarını üretiyor. Troid hormonları; insan metabolizmasının hızını, vücudun sıcak ve soğuğa adaptasyonunu, bebeklerin büyümesini, gelişimini, zekayı, derinin ve saçın kalitesini, bağırsak fonksiyonlarının çalışmasını düzenlediği için çok gerekli.
İYOT ALIMINA DİKKAT! Op. Dr. Işıksel şu bilgileri verdi: Troid bezinin sağlıklı çalışması için günde en az 150 mikrogram iyot besinler alınmalıdır. Türkiye'de bazı bölgelerde günlük ortalama iyot alımı 35-50 mikrogram arasındadır ve bu da gereken miktarın çok altındadır. Bu, ülkemizde guatr hastalığının sık görülmesine neden olur.
GENETİK OLARAK GEÇİYOR Guatrda genetik de rol oynar. Mutasyon denilen genetik bilgideki değişiklikler soya çekimle kuşaklar boyu aktarılarak, bazı ailelerde guatr gelişimine yol açar.