Kanser ve kısırlığa davetiye çıkaran miyomlarda erken teşhis çok önemli. 35 yaş ve üzeri kadınların rahim uru muayenesinden geçmesi gerekiyor.
Sağlıklı bir yaşam için kısırlık, kanser gibi hastalıkların habercisi de olabilen miyomlara karşı önlem almak şart. Sağlığı tehdit eden rahim urlarından korunma yollarını bilmek gerekiyor. Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Özlem Dülger, "Miyomlar 30 yaş üzeri kadınların yaklaşık yüzde 20'sinde görülebilmektedir. Özellikle 35 yaş üzerindeki bütün kadınlar rahim kanseri açısından dikkatle değerlendirilmelidir" uyarısında bulundu. Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Dülger, miyomlar ve rahim urlarından nasıl korunulacağını ise şöyle anlatı: Çoğunluğu sinsice gelişen miyomların, belirtileri değişken olabilmektedir. Miyomlar, rahmin tek düz kas hücrelerinde oluşmaya başlar ve bağ dokusu elemanlarını da içine alarak büyümeye devam eder.
ADETTE KANAMA Rahimdeki yerleşim yerlerine göre, değişik isimler alabilirler. Miyom birçok klinik tabloda karşımıza çıkabilir. Genellikle pelvik kitle veya gebelikte görülürse ayına göre büyük rahim olarak değerlendirilebilir. Bazı durumlarda yumurtalık tümörlerinden ayırt edilemeyebilir. Miyomun diğer önemli bulgusu anormal kanamadır. Kanamada adet dönemi dışında ana kanamalar şeklinde olabildiği gibi, adet kanamasının miktarında artışı biçiminde de olabilmektedir. Diğer bir bulgu pelvik ağrıdır. Büyüyen rahmin mesaneye baskı yapması, sık idrara çıkma şeklindebelirti verebilmektedir.
VAKİT KAYBETMEYİN Rahmin adette dökülen 'endometrium' olarak adlandırılan tabakalarının altına yerleşen miyomlar kısırlık problemine sebep olabilir. Gebelerde ise miyomlar karın ağrısı, doğum sonrası kanama ve erken doğum gibi komplikasyonlara yol açabilir. Plasentanın erken ayrılmasına neden olabilir. Anemi en sık görülen bulgudur ve kanamanın şiddetine göre değişir. Bu tarz şikyetleri olanlar bir uzmana başvurmalıdır.