Kuraklık nedeniyle süt üretimi yüzde 30 düştü. Eylül ayında derinleşecek kriz nedeniyle, süt ve peynir fiyatları fırlayacak.
Türkiye'yi kasıp kavuran kuraklık, ekonomiyi vurmaya devam ediyor. Son 70 yılın en kurak yılını yaşayan ülkemizde, ana besin kaynaklarından biri olan süt üretiminde yüzde 30'luk bir düşüş yaşanıyor. Üstelik gelecek aydan itibaren bu sıkıntının daha da artması bekleniyor.
HALKIN CEBİ DE KURUYACAK Yaz sonunda meraların kuruyacak olması üretimi daha da düşürecek ve fiyatlar fırlayacak. Süt tozu karaborsaya düşerken, üreticiler peynir stoklamaya başladı. Süt ve peynir fiyatları yüzde 30-40 artacak.
***
Sütte kuraklık zamları eylülde hız kazanacak
Süt rekoltesi kuraklığın etkisiyle % 30 düştü. Eylül ayında daha da derinleşmesi beklenen süt krizi, ürünlere zam olarak yansıyor.
Kuraklıktan sütçülük de nasibini aldı. Hayvanlar yeterli beslenemeyince süt verimi düştü; üretici, süt kooperatifleri ve sanayicinin eline geçen sütte yüzde 15-30'lara varan düşüş oldu. Bu gelişme, sektörde fiyat dengelerini de bozdu.
RAMAZAN ETKİLER Para dergisinin haberine göre; süt ve yoğurt, peynir, yağ gibi diğer süt ürünlerinde firmaların yüzde 5- 15 arası zamlı satışları tüketiciye yansımaya başladı. Sanayiciler, Ramazan ayının etkisiyle önümüzdeki günlerde zam rakamlarının yüzde 20'leri bulacağını ifade ediyor. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, süt sıkıntısının bölgelere göre değiştiğini kaydederek, "Süt tedariki bazı bölgelerde yüzde 30, bazılarında ise yüzde 5 düştü. Küçük firmalar daha zor durumda. Planlı hareket eden büyük firmalarda durum biraz daha iyi" dedi. Yem sıkıntısı yüzünden üreticinin de sanayicinin de maliyetlerinin yükseldiğini belirten Bahçıvan, şöyle devam etti: "Bunun fiyatlara yansıması kaçınılmaz. Ancak fiyat artışları tüketimi kısacak şekilde olmamalı. Eğer tüketici tüketimden vazgeçerse, bunun olumsuzluğu sanayiciye anında dönecektir. Yani fiyat artışları uzun vadeli düşünülerek yapılmalı."