1- İlaç tedavisi: Ağrıyı önlemek için kullanılan analjezikler (ağrı kesici) 3'e ayrılır: l Merkezi sinir sisteminde ağrının algılanmasını değiştirerek ağrıyı kesen ilaçların en bilineni morfindir. İç organlardan kaynaklanan, yanık ve doku kaybıyla oluşan ağrılar ve kanserde kullanılır. l Periferik mekanizmalarla ağrıyı önleyen ve kas iskelet sistemi ağrılarında kullanılan analjezik aspirindir.. l Lokal anestezikler, sinir gövdesine direkt uygulanır.
2- Girişimsel yöntemler: En kolayı, cerrahi sırasında yerleştirilmiş damar yolundan ağrı kesici ilaçların devamlı verilmesiyle hastanın ağrı duydukça bastığı buton ile kendi ilaç dozunu ayarlayabildiği hasta kontrollü analjezidir (PCA). Epidural analjezi, sezeryanda, göğüs cerrahisi, kalça ve diz ameliyatları sonrası kullanılır. Nevraljilerde, bel fıtığı, zona, kanser ağrısında "Radyofrekans Termokoagulasyon" yapılır.
3- Fizik tedavi uygulamaları: Uzman eşliğinde yapılır.
4- Psikososyal destek programları: Uzun süren ağrılarda, onkolojik hastalarda ve fiziksel engellilerde görülen endişe, hastalık ve tedavi süreciyle baş etme güçlüklerinde uygulanır.