atv'deki 'Yaşam Koçu' programını Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ile birlikte sunan İpek Tuzcuoğlu, 'Kendimizi sevmek ve mutlu olmak için cesaret gerek' diyor.
Ünlü oyuncu İpek Tuzcuoğlu, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ile birlikte sunduğu "Yaşam Koçu" adlı programla her hafta atv izleyicileriyle buluşuyor. Programın kendisine çok şey kattığını ve sunuculuğu sevdiğini söyleyen İpek, "5 yıl önce hayatıma giren yaşam koçu sayesinde kendimle barışmayı öğrendim. Bu programla insanlara ulaşmak benim için çok önemli" diyor. İpek Tuzcuoğlu ile bu programla soyunduğu yaşam koçluğu hakkında konuştuk.
* "Yaşam Koçu" izleyicilerinden nasıl tepkiler alıyorsunuz? Vitaminlerle ilgili çok fazla sorular alıyorum. Kadın izleyicilerimiz ise bana nasıl kilo verdiğimi ve genç kalmamın formülünü soruyor.
* Sizce hayatımızı olumlu yönde değiştirmek için atmamız gereken ilk adımı ne? Kesinlikle pozitif düşünmek. Doğru bilgileri hayatınıza en iyi şekilde adapte etmek. Gerek bir kitaptan, gerek seyrettiğiniz faydalı bir TV programından, gerekse hayatını olumlu yönde değiştirdiğini gördüğünüz dostlarınızdan güzel bir yaşam iksiri oluşturarak, ilk yudumu içebilirsiniz.
ANAHTARIN YERİNİ GÖSTERİYOR * Sizin hayatınızda yaşam koçunuzun büyük etkisi olduğu biliniyor. Peki, yanlış yönlendirmeler de olabilir mi? Yaşam koçu, bir kılavuzdur. Size, hayatınızda açamadığınız kapıların anahtarını vermez. Doğru yaşam koçu, içinizde sakladığınız ya da gözünüzün önünde olan ama göremediğiniz anahtarları bulmanıza yardımcı olur. O kapıyı tek başınıza açarsınız.
* Anahtarı arayan ama yaşam koçu tutmaya gücü yetmeyenler ne yapmalı? Bilginin ışığına inanıyorum. Bilginin ışığında aydınlanmak ve o ışıklı yolda hayatınıza değişik yönler çizmek hiçbir zaman korkutmamalı sizi. Kendimize karşı dürüst olmalı ve hayatın her anını fark ederek ilerlemeliyiz. İyi şeyler kadar kötü deneyimlerde bize çok şey katar. Önce sorunumuzu kendimize itiraf etmeliyiz. Çinliler'in bir atasözü vardır; "Bilgiye değil, bilgeliğe ihtiyacımız var". Bilgiyi de hayat deneyimlerimizle pekiştirerek bilgeliğe ulaşmak en büyük hedefimiz olmalı.
ÖZ SAYGIYA YATIRIM YAPILMALI * Türk insanı, yaşamında çok şeyi değiştirmek ister ama hiçbir şey yapmaya gayret etmez. Sizce bunun sebebi ne olabilir? Cesaretsizlik. Cesaretli adımlara ihtiyacımız var. Mutsuz olduğumuz noktada risk almıyoruz. Nasılsa bu mutsuzluğun en kötü ruh halini biliyoruz, diye yetiniyoruz. Toplumsal ve kültürel baskılar cesaretli adımlar atmamıza engel oluyor. Ya o ne der, ya bu ne der diye, ona ayıp olmasın, diye bize ait olmayan, bizlere yapıştırılmış etiketler ve statülerle yol alıyoruz. Çok zengin, çok popüler, paha biçilmez maddi varlıklara sahip olabiliriz. Ancak kendi öz değerimize ve öz saygımıza yatırım yapmadığımız sürece bunlarla tatmin olmamız mümkün değil.
KADINLAR İSTİYOR * Kadınlar mı, yoksa erkekler mi daha çok hayatını değiştirmek istiyor? Mutsuz olan herkes hayatını değiştirmek istiyor. Fakat istemekle eyleme geçirmek arasında bir problem yaşanıyor. Hepimiz her şeyi istiyoruz, ama bu isteklerimiz için harekete geçmiyoruz. Her mutluluğun içinde bir emek ve sabır vardır. Emeksiz, sabırsız ve inançsız bir değişimde hiç kimseyi mutlu etmez. Ama Türkiye'de değişime ihtiyacı olan ve kendini yenilemek isteyen daha çok kadınlar gibi görünüyor.
* Toplumsal baskı değişimin önünde ne kadar etkili? Türkiye'de inanılmaz etkili. Toplumsal baskılar yüzünden ne kendimizi yaşayabiliyoruz, ne de hayatımıza istediğimiz gibi yön verebiliyoruz. Kafesi hissedip harekete geçenlerse, farkında bir hayat yaşayıp hem kendilerini daha çok seviyor hem de mutluluklarıyla çevrelerine ışık saçıyor.
* "Yaşam Koçu"nu birlikte sunduğunuz Prof. Dr Osman Müftüoğlu hakkında ne düşünüyorsunuz? Çok şey öğrendiğim, bilgisini yıllardır hayranlıkla takip ettiğim, Türkiye'de mesleğinde öncü isimlerden biridir. Gerek beyefendiliği, gerek ailesine olan bağlılığı ve sevgi dolu ışığıyla bizlere öncülük eden yeniliğe açık, keyifli bir partner.