Anne adayları dikkat! Hamileyken geçirilen enfeksiyonlar ve bazı sistemik hastalıklar bebeğinizin kalbini bozuyor.
Her bin bebekten biri doğuştan kalp hastası. Özellikle son yıllarda doğuştan kalp hastalıklarında artış olduğunu söyleyen Medicana Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ferhan Meriç, "Anne hamileyken enfeksiyon geçirdiyse, diyabet, tiroid gibi sistemik hastalıkları varsa, çevresel bir kaos yaşanıyorsa bebek ciddi bir kalp rahatsızlığı ile doğabiliyor" diyor. Dr. Meriç, hastalık bulgularını şöyle sıralıyor: "Morarma, sık nefes alıp verme, sıkıntılı solunum, kalp hızında artma, sık solunum yolu enfeksiyonu kilo alamama- gelişme yetersizliği, egzersizi tolere edememe, çabuk yorulma, göğüs ağrısı, bayılma gibi değişik bulgularla kalp hastalıkları ortaya çıkabilir."
KENDİNİ GİZLİYOR Ancak doğumsal kalp hastalıklarının büyük kısmında çocuğu ve aileyi rahatsız edecek belirgin bulguya rastlanmıyor. Erken dönemde kendini gösteremeyen hastalık sinsice ilerleyerek, erişkinlik döneminde ortaya çıkabiliyor. Bebeklerin büyük kısmında morarma olmadığını belirten Dr. Meriç, kalp boşluklarını ayıran ara duvarda görülen delikler, iki damar arasında bağlantı, kapaklarda çökme, darlık ve kaçakların kalp yetersizliği ile karıştırılmaması gerektiğini vurguluyor.
KARIŞIK BİR DURUM "Daha az görülen, daha karışık ve çoğunluğu morarmaya neden olan öyle bir grup kalp hastalığı vardır ki, biz bunları kompleks doğumsal kalp hastalığı olarak adlandırıyoruz" diyen Dr. Meriç, "Bunlar damarların oluşumunda bozukluk, damarların kalpten ters çıkışı, kalp odacık ve boşluklarında bozukluk gibi karışık kalp hastalıklarıdır" şeklinde konuşuyor.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ Çoğunluğu acil müdahale gerektirmeyen doğuştan kalp hastalıklarında; büyük delikler, önemli darlıklar ve geniş damar bağlantısı mutlaka ameliyat ediliyor. Kompleks doğumsal kalp hastalıklarında da bebek doğduğu ilk anda tedaviye yönelik ameliyat olabiliyor. Bazılarında ise hastalığın durumu izleniyor, ameliyat ihtiyacı ve zamanı belirleniyor.