Türkiye'de her yıl yaklaşık 1 milyon ton yoğurt tüketildiği ortaya çıktı.
***
Yılda 1 milyon ton yoğurt tüketiyoruz
Süt ve süt ürünlerini seven bir toplumuz. Yoğurt ülkemizde birçok yemeğin hammaddesi Fransa veya İtalya'da kişi başına tüketim 20 kiloda kalırken, ülkemizde 30 kiloya ulaşıyor.
Prof. Artun Ünsal'ın araştırıp kaleme aldığı, Cemal Emden'in fotoğraflarıyla katkıda bulunduğu 'Silivrim Kaymak!' Türkiye'nin Yoğurtları kitabında ilginç istatistikler veriliyor. 2005 yılının Ağustos ayında başlayan ve birçok bölge gezilerek hazırlanan çalışmada verilen bilgiye göre, Türkiye'de bir bölümü evlerde, geri kalanı mandıra ve fabrikalarda olmak üzere yılda 1 milyon ton yoğurt üretildiği tahmin ediliyor. Pazar araştırmalarına göre, Türkiye'deki evlerin yüzde 96'sında yoğurt tüketiliyor. Yoğurt pazarı yaklaşık 1.1 milyon YTL'lik bir büyüklüğe ulaşan Türkiye, yılda kişi başına 30 kiloyla dünyada en çok yoğurt tüketilen ülke konumunda bulunuyor. BULGARİSTAN İKİNCİ Türkiye'yi, yıllık yoğurt tüketimi 1980'lerde kişi başına 47 kilo iken, 2000 yılının başında 22 kiloya düşen Bulgaristan takip ediyor. Ayrıca Hollanda, Almanya ve Fransa'da da yılda kişi başına 20 kilo yoğurt tüketilirken, bu miktarın önemli bir kısmını meyveli yoğurt tipi oluşturuyor. FONKSİYONEL GIDA Son yıllarda fonksiyonel ürünlerin ön plana çıktığı hatırlatılan açıklamada, Türkiye'de fonksiyonel yoğurtların kişi başı tüketiminin halen ortalama 1 kilo civarında olduğu, ancak bu rakamın önümüzdeki yıllarda özellikle büyük şehirlerde artmasının beklendiği ifade edildi.