Kadınların en önemli sorunlarının başında idrar kaçırma geliyor. Ancak kadınlar bu durumu paylaşmaktan utandığı için doktora gitmiyor.
Normal doğum yapmış, iri çocuk dünyaya getirmiş, menopoza yaklaşmış kadınlarda idrar kaçırma sorununa sık rastlanıyor. Ancak her normal doğum yapan kadın, ileride idrar kaçırma sorunuyla karşı karşıya kalacak, diye bir şey yok. Bu konuda genetik yatkınlık ve dokuların yapısının önemli olduğunu söyleyen Avcılar Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Yavuz Aydın, kadınların idrar kaçırma sorunuyla uzun süre yaşadığını, utandıkları için de kimseye anlatamadıklarını belirtiyor.
KASLAR DA ÖNEMLİ Gülmek, hapşırmak, merdiven çıkmak, yere düşen bir cismi eğilip kaldırmak bile kadınlar için kabusa dönebiliyor. Bir de idrar torbasının ya da mesanenin kaslarının düzensiz çalışmasına veya kasları çalıştıran sinirlerin hastalıklarına bağlı olarak idrar kaçırma sorunları ortaya çıkıyor. Bunlar da, daha çok nöroloji ve ürolojinin alanına giriyor. İdrar kaçırma sorununun tedavisinde daha çok ilaç tedavisi, çeşitli jimnastik tedavileri ve elektromanyetik tedaviler uygulanıyor. İdrar torbasının sarkmasıyla ortaya çıkan durumda ise cerrahi müdahaleye başvuruluyor.
AMELİYATLAR Cerrahi operasyonların çeşitleri olduğunu söyleyen Dr. Yavuz Aydın, bu konuda şu açıklamayı yapıyor: "Eğer rahim üçüncü derecede sarkmışsa, rahmin alınmasıyla birlikte bu operasyon yürütülüyor. Operasyonların ana mantığı, aşağıya sarkmış olan idrar torbasını normal anatomik pozisyonuna getirmek. İdrar torbası, hastanın karnından yukarı doğru asılabildiği gibi, aşağıdan yukarıya doğru da asılabiliyor."
İLAÇLA TEDAVİ YOLU Cerrahi yöntemlerde yüzde 70 oranında başarı sağlanıyor. Bazı kadınlarda iki tür idrar kaçırma görülüyor. Yani hem zorlandığında hem de idrar torbasının kaslarının ve sinir sisteminin düzenli çalışmaması durumu birlikte seyrediyor. Bu şekilde de ameliyat sonrası ya da başlangıcında ilaç tedavisine başvuruluyor.
ÖNLEMİNİZİ ALIN İdrar kaçırma sorunundan korunmak için bazı önlemler alınabileceğini belirten Dr. Yavuz Aydın, bu önlemleri şöyle sıralıyor: "İdrar yollarının kasılan tabakasını güçlendiren bazı egzersizler son derece faydalı oluyor. Ancak bunları kişiler doktorlarına danışarak yapabilirler. Ayrıca aşırı kilo almamaya da dikkat etmek lazım. Çünkü aşırı kilo karın içi basıncını artıran ve idrar torbasını aşağıya iten önemli bir faktördür. Bu kişilerin mutlaka kilo vermesi gerekiyor."