Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsünden korunmak için 9-26 yaş arası kızların aşı olması gerekiyor. Bu sayede hastalık korkutmuyor....
Meme kanserinden sonra en sık görülen rahim ağzı kanseri kadınları tehdit ediyor. Gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülen rahim ağzı kanserinden korunmak için 9-26 yaş arası kızların aşı olması gerekiyor. Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Dülger, ülkemizde hastalığın görülme yaşının ortalama 52 olduğunu belirtiyor.
Tehlikeli dönem "35-39 ila 60-65 yaş aralığı hastalığın nüksettiği dönemlerdir" diyen Dr. Dülger, erken tanı ve aşılarla rahim ağzı kanserinin önlenebildiğini vurguluyor. Dr. Özlem Dülger, rahim ağzı kanserini kısaca cildin alt tabakalarındaki virüs olarak tanımlıyor. Doğada çok yaygın olan bu virüsler, kuş, köpek, tavşan, maymun gibi hayvanları da etkiliyor. HPV'nin 50-55 mm. boyutunda, çift zincirli dairesel zarfsız bir virüs olduğunu ve bilinen 100'den fazla tipi bulunduğunu anlatan Dr. Dülger, bu virüsün cinsel yolla ve cilt temasıyla bulaştığını ifade ediyor.
Siğil oluyor Virüs, cildin zayıfladığı bir noktadan vücuda giriyor ve derinin derinliklerine doğru ilerliyor. Burada aylar, hatta yıllar boyu sessiz kalabiliyor. Virüs, HPV enfeksiyon bulaşmış bir kişiyle temasdan 4-6 hafta sonra etkisini gösteriyor. Siğil yapması ise neredeyse 9 ayı bulabiliyor. Ve bilimsel verilere göre, genital siğili olan kişi ile cinsel temasa geçen kişilerin aşağı yukarı üçte ikisinde genital siğiller ortaya çıkıyor. Virüsler çoğu zaman belirti vermiyor. Siğiller kadında vajina, anüs ya da vulvada ya da kasıklarda, bacakta, boyunda, ağızda bulunabiliyor. Erkeklerde ise genellikle peniste veya torbalarda oluşuyor. Siğiller büyüklü küçüklü, tek veya kümeleşmiş şekilde bulunabiliyorlar. Kısa zamanda kümeleşiyorlar ve karnabahar şeklini alıp, cilt rengine bürünüp, kaşıntı ve kanama yapabiliyor. HPV virüsü alış ve ardından yakalanılan rahim ağzı kanserine karşı bilinen en etkili koruma yöntemleri; kondom, çok eşlilikten kaçınılması, periyodik olarak pap smear ve aşı yapılmasıdır. Koruyucu aşıların virüs vücuda yerleşmeden 16-26 yaş arası uygulanması gerekiyor. Aşı, HPV ile temasa geçmemiş kadınlarda uzun süreli koruma sağlıyor. Kol ve kalçada, kas içine uygulanan aşı, farklı zamanlarda 3 doz yapılıyor. Bu aşı sayesinde rahim ağzı kanserine yakalanma riskinin yüzde 60 oranında azalması bekleniyor.