Bu keyif hasta ediyor
Tatilde sizi bekleyen hastalıklar
*** Bu keyif hasta ediyor
Serinlemek için soluğu havuzlarda alanlar dikkat! Havuz suyunun temiz olmaması durumunda göz, kulak, mide-bağırsak ve cilt enfeksiyonları kaçınılmaz oluyor....
Ağustos sıcağının bunalttığı şu günlerde, mevsimsel hastalıklarda patlama yaşanıyor. Özellikle havuz suyundan kaynaklanan hastalıklar sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Havuz sularındaki kirlilik ağırlıklı olarak kullanıcılardan kaynaklanmakla beraber; toz, toprak, bitki parçacıkları ile havuzun ham su kaynağı da etkili oluyor. Güneş ışığı ve organik maddeler, hastalık yapıcı mikropların, koşulları iyi olmayan havuzlarda yaşaması ve çoğalması için uygun bir ortam yaratıyor. İnsan vücuduna deri ve yutma yoluyla giren mikroplar, göz, kulak, cilt ve mide-bağırsak enfeksiyonlarına neden oluyor. Kimyasal dengesi iyi olmayan havuz suları cilt tahrişlerine ve gözlerde konjuktivite yol açıyor. Sadece fiziksel filitrasyon ve klor dezenfeksiyonu ile maksimum koruma sağlanamıyor. Havuz suyunda enfeksiyona neden olabilecek mikropların giderilmesi için yaşayıp çoğalmalarına imkan sağlayan ortamın ortadan kaldırılması ve hijyen kontrolü yapılması gerekiyor.
CİLT MANTARI: Mevsim itibarıyla özellikle cilt mantarı vakalarına sıkça rastlanıyor. Bahçelievler Medicana Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Herman Mayısoğlu da, aşırı terleyen insanlarda, ortak terlik kullanımında, abdest sonrası ayakların nemli kalması gibi durumlarda mantar enfeksiyonları görüldüğüne dikkat çekiyor. Mantar enfeksiyonunun cilt hastalıkları içinde çok büyük bir hasta grubunu oluşturduğunu söyleyen Dr. Mayısoğlu, "Mantar hastalığı genellikle kıl, deri ve tırnak gibi dokulara yerleşen, kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve pullanma şeklinde kendini gösteren bir mikrobik enfeksiyondur" diyor. Mantarın tedavi edilmediğinde üzerine başka enfeksiyonların da eklenebileceğini vurgulayan Dr. Herman Mayısoğlu, "Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denilen lenf bezi iltihabı yapabilir" diye konuşuyor. Dr. Mayısoğlu, mantar türlerini şöyle sıralıyor:
TIRNAK MANTARLARI: Genellikle tırnaklarda kalınlaşma, renk değişimi, sertleşme ve kırılmalar şeklinde oluyor; tırnağın şekli bozuluyor. Zamanında tedavi edilmezse tırnak yatağında kalıcı şekil bozukluğuna neden oluyor.
KASIK MANTARLARI: Daha çok uyluğun ön, üst ve iç yüzeyinde görülen kasık mantarı; kaşıntı, kızarıklık, su toplama gibi belirtiler veriyor.
GENİTAL BÖLGE MANTARLARI: Beyazımsı kremimsi akıntı, kaşıntı ve kızarıklık ile kendini gösteriyor. Islaklık, maserasyon, gebelik, şeker hastalığı ve antibiyotik kullanımı hastalığın sebebi olabilir veya mevcut hastalığı artırabiliyor. Saçlı deride ise özellikle puberte öncesi çocuklarda görülüyor. Genellikle kepekli alanlar, kıl diplerinde mantar birikimi, iltihaplanma biçiminde oluyor. Zamanında tedavi edilmezse kellik ile sonuçlanabiliyor.
VÜCUT MANTARLARI: Göğüs, sırt, boyun ve kolları kapsayan vücut mantarlarında cillt yüzeyi ince kepekle kaplı, açık kahve rengi ve bazen beyaz yama tarzında lezyonlarla kendini gösteriyor. Mantar enfeksiyonu, bir de bebeklerde dil üzerinde beyaz veya kırmızı plak şeklinde görülüyor.
|