Kaslarınız sürekli ağrıyor, sabahları hep yorgun kalkıyor, içtiğiniz ilaçlara rağmen baş ağrınız geçmiyorsa 'Fibromiyalji Sendromu'nu yaşıyor olabilirsiniz; vakit kaybetmeden bir fizik tedavi uzmanına başvurun.
Hareketsiz bir yaşam başta obezite olmak üzere beraberinde pek çok hastalığı getiriyor. "İnsan vücudu hareket etmek üzere yaratılmış bir makinedir" diyen Bahçelievler Medicana Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Yaşar Sezen, hareket etmeyen bedende problemler yaşandığını belirtti. Hareketsizlikten doğan ama nedeni bir türlü anlaşılamayan baş ağrılarının kökeninin kondisyon eksikliğine dayandığını söyleyen Dr. Yaşar Sezen, açıklamalarına şöyle konuştu:
KADINLARDA DAHA YAYGIN "Bu kişiler basit ağrı kesicilerle yaşıyorlar. Uzun dönemde baş ağrısı şikayetlerinden kurtulamıyorlar. Bir fizik tedavi uzmanına görünmedikleri ya da hareket etmedikleri sürece de baş ağrılarından kurtulamayacaklar. Aksine yeni hastalıklara davetiye çıkaracaklar." Hareketsizlik yüzünden oluşan hastalıkların başında, toplumun şu anda yüzde 2'sinde görülen ve sıklıkla kadınlarda çocukluk çağında ortaya çıkan kas ve bağlarda ağrı yapan bir sendrom yer alıyor. 'Fibromiyalji Sendromu' denen, kas ve iskelet sisteminde yaygın ağrı ve hassas noktalarda yumuşak doku romatizmasına yol açan bu sendrom, ülkemizde 40-60 yaş arası kadınlarda görülüyor.
HAYAT KALİTESİ DÜŞÜYOR Tipik bulguları uyku bozukluğu, yorgunluk, sabah tutukluğu, hareket sonrası ağrı olan 'Fibromiyalji Sendromu'nda, hastaların üçte birinde iritabl kolon sendromu, uyuşma, karıncalanma, gerilim tipi baş ağrısı, ellerde üşüme ve soğuma, anksiyete gibi durumlarda yaşanıyor. Dr. Yaşar Sezen, bu belirtilerden herhangi birini gösteren kişilerin, vakit kaybetmeden bir doktora başvurmasını öneriyor. Sendromun en belirgin özelliğinin kas ağrıları olduğunu anlatan Dr. Sezen, "Bu hastalık hayat kalitesinde belirgin bir düşeşe sebep oluyor. 'Sabah yorgun kalkıyorum' diyen kişinin acilen bir doktora görünmesi gerekiyor. İnsanlar nedense baş ağrısı, yorgunluk hallerinde bir ilaç alıp geçiştirmeyi doğru buluyor. Oysa bu tip rahatsızlıkların çoğu fizik tedavi gerektiriyor, farkında değiller" diyor.
OLUŞUM NEDENLERİ 'Fibromiyalji Sendromu'nun oluşmasına neden olan pek çok faktör bulunuyor. Fiziksel ve ruhsal travmalar, stress, ailevi sorunlar ya da enfeksiyonlar, kişiler farkında olmadan çeşitli fiziksel problemlere yol açıyor. Sendrom ileri aşamada kişilerde lokal kas değişiklikleri, biyokimyasal değişiklikler, anksiyete, depresyon bile yapabiliyor. Depresyon başladığında ağrıların şiddeti de artıyor.