'Lejyoner' tehdidi
Doğada bulunan bir bakteri olan lejyoner; havuz, su deposu ve bina havalandırma sistemlerinin su bölmelerinden insanlara bulaşıyor; tedavi edilmediğinde öldürüyor.
İlk kez Fransız lejyonerlerde görüldüğü için 'Lejyoner' adını alan hastalık, sağlığımızı tehdit ediyor. Doğadaki bir bakteri olan lejyoner, göl, nehir ve akarsu gibi yüzey sularında, termal su banyoları ya da çamurların normal florasında bulunuyor. Sitelerde ya da su depolarında ve kireç tutmuş boru, musluk gibi aletlerde bu hastalık etkenine rastlamak mümkün oluyor. Çamlıca Medicana Dahiliye Uzmanı Dr. Engin Yut, klimadan da bulaşan lejyoner hastalığının aynı zamanda Sağlık Bakanlığı'nın ihbarı zorunlu hastalıklar listesinde yer aldığını belirtiyor. Lejyoner hastalığı, bakterinin neden olduğu bir tür akciğer iltihaplanması anlamına geliyor. Tedavi edilmediğinde öldürücü olan hastalık, sıklıkla zatürree ile karıştırıldığı için kolay teşhis edilemiyor.
HAVAYA KARIŞIYOR Bakteriler, su damlacıkları ile havaya karışarak insanlara bulaşıyor. Otel, iş merkezi, gökdelenler gibi büyük binaların havalandırma sistemlerinin su bölmeleri, havuzlar, su depoları gibi ortamlarda çoğalan bakteriler, o binada bulunan pek çok insanda hastalığa yol açabiliyor. Ancak özel testler ve röntgen sonucu teşhis edilebilen hastalık, risk grubunda olan kişilerde uygun tedaviye rağmen ölümlere neden oluyor. Hastaların idrar incelemeleriyle de teşhis konulduğunu söyleyen Dr. Engin Yurt, "Bu bakterilere karşı çok etkili antibiyotikler vardır. Önemli olan tanının gecikmeden konması ve uygun tedaviye hemen başlanmasıdır. Tedavi süresi hastanın tüm şikayetleri ortadan kalksa bile 3 haftadan az olmamalıdır, aksi takdirde hastalığın tekrarlaması ihtimali vardır" diyor. Lejyoner hastalığı; yaşlılarda, erkeklerde, sigara içenlerde, alkoliklerde, bazı kronik hastalıkları olanlarda (kalp ve damar hastalığı, kronik bronşit, şeker hastalığı, böbrek hastalığı...), bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda, kortizon kullananlarda daha sık görülür ve ağır seyreder.
ÖNLEMİNİZİ ALIN Bu ciddi hastalığın önlenmesinde bakterilerin bulunabileceği ortamların saptanması ve uygun şekilde dezenfeksiyonu çok önemlidir. Havalandırma sistemleri, su depoları, kapalı alanlardaki havuzlar, duş başlıkları ile bazı tıbbi aletler bulaşıcılık açısından dikkatle kontrol edilmelidir. Suyun 70 derece üzerinde ısıtılması, muslukların, duş başlıklarının, sıcak su ile 30 dakika yıkanması da alınacak önlemler arasında.
|