Beslenme düzeni ve alınan sıvı miktarı böbrek-idrar yolunda taş oluşumunu etkiliyor. İçilen bira, kola, soda, çay ve kahve taş hastalıklarına davetiye çıkarırken, su taşları engelliyor....
Böbrek ve idrar yollarındaki taşların alınacak önlemlerle engellenebileceğini söyleyen Medicana Hastanesi Üroloji Kliniği Taş Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemal Sarıca, en çok sorulan soruları yanıtlamaya devam ediyor.
Böbrek taşı oluşumunda gıdalar etkili oluyor mu? Taş oluşumuna yol açan faktörler arasında tüketilen yiyecek ve içeceklerin içeriği önemli rol oynuyor.
OLUŞUM HIZLANIYOR Alınan gıdalar vücutta nasıl taş yapıyor? Yapılan çalışmalarda; bazı yiyecek ve içeceklerin içerisinde yoğun bir şekilde yer alan taş yapıcı maddeler nedeniyle taş oluşumuna yol açtığı ve bu mekanizmayı hızlandırdığı gösterilmiştir. Bu yiyeceklerin alınması ve bağırsaklarda sindirilmeleri sonucu açığa çıkan yapı taşları; bağırsaklardan emilmekte ve idrar yolu ile atılımları sırasında ise taş oluşumunu tetiklemektedir. Beslenme tarzına ek olarak az sıvı tüketimi de taş oluşumunu daha çok artırmaktadır.
Hangi besinler taş oluşumunu artıyor? Aşırı oranda protein (kırmızı et, süt ve süt ürünleri), ıspanak, tuz, şekerli ve unlu mamuller, sakatat ürünleri, çikolata, koyu çay, kahve, kola, bira ve soda taş oluşumua neden olan gıdalar arasında sayılabilir.
Taş hastalıklarıyla ilgilenen merkezler var mı? Taş hastalığı ile yoğun bir şekilde uğraşan merkezler bulunuyor. Bu merkezlerdeki diyet uzmanlarının rolü de son yıllarda ağırlık kazanmıştır. Taş hastalığının takibi ve yeni taş oluşumunun engellenmesinde her hastanın bu konuda uzman bir diyet uzmanı tarafından detaylı olarak değerlendirilmesi gerekir.
Hastalara özel diyet listesi mi hazırlanıyor? Hastalığın tedavisi ya da riskli grupta olanlarda taş oluşumunun engellenmesi için gereken beslenme alışkanlığı düzenlemesi çok önemlidir.
Genetik olarak taş hastalığı olması muhtemel bireyler kendilerini nasıl koruyabilir? Taş hastalığından muzdarip bireylerin, özellikle de ailesinde bir veya birden fazla kişide taş hastalığı olanların genetik açıdan detaylı olarak değerlendirilmesi gerekir.
Taş hastalığına karşı araştırmalar nerelerde yapılıyor? Bu konu ile etkin olarak uğraşan sağlık merkezleri mevcuttur. Özel merkezlerin üzerinde durduğu ve yoğun olarak çalıştığı taş hastalığında erken teşhis önemlidir. Erken teşhis ile gelecekte oluşabilecek yeni taşların oluşumunu da engellemek mümkündür.
Bu merkezlerin avantajları nelerdir? Hastalar bu merkezlerde değişik yöntemler sayesinde taşlarından kısa sürede kurtuluyor. Daha da önemlisi herkes taş oluşturan risk faktörleri açısından detaylı değerlendirilebiliyor. Risk faktörleri ortaya çıkarılıp, önleyici tedavilere zamanında başlanabiliyor.