Seçim sonuçlarını piyasalar coşkuyla karşıladı, gözler MB'ye çevrildi. 'Faiz indirimi' tartışmaları yeniden alevlendi. Anketten 'bekleme' eğilimi çıktı.
22 Temmuz Seçimi'nde AKP'nin güçlü biçimde tek başına iktidar olması ve ekonomideki öngörülebilirliğin artması 'faiz indirimi' tartışmasını yeniden alevlendirdi. Bankacılar, Merkez Bankası'nı MB) beklemeden faizleri indirme sinyali verirken Ankara'nın faiz anketinden, 'Bir süre daha bekleme' eğilimi çıktı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın 27 Temmuz Cuma günü bir basın toplantısı ile 'Enflasyon Raporu'nu açıklaması ve faiz indirimi isteyen piyasalara net mesaj vermesi bekleniyor. Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince de, cumhurbaşkanı seçimi görülmeden faiz konusunda aceleci adım atılmayacağına dikkat çekiyor.
POZİSYONLAR BELİRLENDİ Merkez Bankası, BDDK, Hazine ve Bankalar Birliği'nin önümüzdeki döneme ilişkin faiz ve kur dengesi analizi ana hatları ile şöyle:
* Merkez Bankası cephesi: Bankaların hedefi kâr maksimizasyonu. Bunu gayet iyi anlıyoruz. Bizim hedefimiz ise fiyat istikrarı. Bu nedenle iki ayrı konum var. Merkez Bankası olarak ihtiyatlıyız.
* BDDK cephesi: Bankaların, tüketici kredilerinde yeni bir faiz yarışı başlatmasından kaygılıyız. Geçen yılki dalgalanma faiz riskinin sermayeleri hızla erittiğini gösterdi. Bankalarla bir toplantı yaparak düşüncelerimizi paylaşacağız.
* Hazine cephesi: Yıllık bütçedeki bazı harcamaların öne çekilmesi nakit açığını artırdı ama yıl sonunda faiz dışı fazla hedefine ulaşılacağı görülüyor. Siyasi gündemin geri plana itilmesi ve yeni hükümetin kurulması ile birlikte reel faizlerde de gerileme bekliyoruz.
* Bankalar Birliği: Bugün için reel faizlerin yüksek olduğu açık bir gerçek. Reel faizin içinde siyasi ve ekonomik riskler var. Seçimlerin tamamlanması önemli bir aşama ancak cumhurbaşkanlığı sürecinin de görülmesi gerekiyor. Merkez Bankası, bekleyişleri gözeterek faiz indirimi bir süre erteleyebilir.