Reflü kalp-damar rahatsızlıkları gibi pek çok hastalıkla karıştıralabilir.
***
Reflü bir takım oyunu gibidir
Reflünün pek çok hastalıkla karıştırılabildiğini söyleyen Dr. Hakan Güveli, özellikle kalp-damar rahatsızlıklarına dikkat çekti. 'Hastalığı KBB, göğüs ve diş hastalıkları uzmanlarıyla değerlendirin' diyen Güveli, reflü hakkındaki soruları cevapladı....
* Göğüste yanma reflü belirtisi mi? Reflü hastalığında en sık rastlanılan bulgu göğüsteki yanmadır. Herkeste bir dönem göğüste yanma olabilir ve reflü ön tanısı akla geldiği gibi, hastanın klinik öyküsü dikkatlice dinlenmeli ve kalp-göğüs hastalıkları başta olmak üzere diğer hastalıkların ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Özellikle göğüste yanma kalp damar hastalıklarında ciddi bir bulgudur. İleri tetkikler yapılmalıdır. Böylece hayatı tehdit eden önemli bir tablo rutin incelemelerle tanı ve tedavi edilebilir.
* Hangi hastalıklar reflü ile karışabilir? Reflü bir takım oyunu gibidir. Bu takımın diğer oyuncuları kulak burun boğaz, göğüs hastalıkları ve diş hastalıklarıdır. Kişinin yaşam kalitesini düşüren boğazını temizleme, boğazda batma, takılma, yutma güçlüğü, balgam hissi, öksürük ve ses kısıklıkları toplumda sıklıkla rastlanmaktadır. Dolayısı ile hastayı tek branş değil tüm bu branşların birlikte değerlendirmesi gerekir. Bu uygulama ile birçok astım, bronşit, sinüs problemleri ve boğaz hastalıkları doğru tanı ve tedaviyi alabiliyor.
* Reflüyü neler kötüleştirir? Majör faktör yemeklerdir. 'Baharatlı yiyecekler reflüyü artırır' gibi bir kanı varsa da bilimsel ortamda tartışmalıdır. Fakat mide de fazla kalan, asit uyarımı yüksek olan gıdalar şüphesiz reflüde rol oynar. Dokunduğu bilinen gıdalar hasta tarafında tüketilirse reflü devam edecektir. Rutin koşuşturmalarda, kısa süreli atıştırmalarda ya da mükellef sofralarda çoğu zaman diyete gereken özen gösterilemez.
İLAÇLAR ETKİLİ OLUYOR * Reflü hastalarının egzersiz yapmasında bir sakınca var mı? Bazı egzersizler (karın içi basıncını artıran, tok karnına yapılan, eğilip, çömelme hareketleri olan) ve bazı ilaçlar reflüyü kötüleştirebilir.
* Sigaranın etkisi nedir? Sigara da reflüyü arttırabilir. Kötüleştirmediği söylense de reflü hastalığında tecrübelerimize dayanarak, sigara içmenin kötü bir fikir olduğu ve bırakılınca şikayetlerde anlamlı gerileme olduğunu söyleyebilirim.
* Obezite de rol oynuyor mu? Obezitenin gerek hormonal olarak, gerek mekanik olarak reflüyü artırdığı bilinen bir gerçektir. Reflüsü olan obezite hastaların ideal vücüt kitle indeksi hesaplanır ve diyetisyenden aynı zamanda dengeli kilo verdirici diyetler sağlanır.
* Kıyafetlerin de reflüyü olumsuz etkilediği söyleniyor. Bu doğru mu? Bedeni sıkan kayafetler reflüyü artırır. Bu nedenle reflü hastalarının rahat giysiler giymesi gerekir. Ayrıca şeker hastalarında da mide boşalma problemleri olabilir ve reflü artabilir.
* Reflü hastalarının uymaları gereken diyetten bahseder misiniz ? Bunların geniş listeleri olmakla beraber kısaca kısıtlama yapılması gereken gıdaları şöyle sıralamak mümkün: * Domates içerikli besinler, makarna sosları, kırmızı biber ve pizza. * Baharatlı gıdalar * Sarımsak ve soğan * Nane aromalı gıdalar ve çiğ sebzeler. * Meyve suları. Özellikle turunçgiller. * Kafeinli gıdalar; kahve, kola ve çay gibi sık tüketilen içecekler. * Çikolata. * Yağlı ve kızartmalı gıdalar.