Genetik tanı yöntemi sayesinde döllenen yumurtalar güvenle ana rahmine naklediliyor.
***
Ana rahmine sağlıklı embriyolar naklediliyor
Gebelik öncesi genetik tanı yöntemi (PGT) sayesinde çiftler bebeklerinin sağlıklı olacağından endişe duymuyor. Laboratuvar ortamında döllenen yumurtalar ana rahmine güvenle naklediliyor.
Kalıtsal hastalıktan yana endişeli olan çiftlerin imdadına PGT yöntemi yetişiyor. Dr. Latif Küpelioğlu, bu yöntemle ilgili en çok sorulan soruları yanıtlıyor.
* PGT (Pre-implantasyon- gebelik öncesi genetik tanı) nasıl bir yöntemdir? Bu yöntem tüp bebek tedavisi uygulanan çiftlerde yapılır. Tedavi sonucu yumurtalar büyütülür ve toplanır. Spermler ile döllenen her yumurta laboratuvarda 3 gün bekletilir. Bu güne kadar bölünen ve 8 hücreli aşamaya gelmiş embriyolara mikroskop altında ince bir pipet ile girilerek 1 veya 2 hücre alınır. Bu işleme 'blastomer biopsisi' adı verilir. Alınan bu hücreler ileri moleküler ve sitogenetik laboratuvarında incelenir. Hızlı sonuç veren analizler (FISH) yapılır. Ertesi gün anne adayına sadece sağlıklı sonuç çıkmış embriyolar nakledilir. Böylece anne adayı daha gebeliğin başında genetik olarak sağlıklı embriyoları almış olur.
* Her tüp bebek yaptırmak isteyene PGT yöntemini öneriyor musunuz? Gebelik öncesi genetik tanı, genetik veya kalıtsal bir hastalık taşıyıcılığı bulunan çiftlere, daha önce genetik hastalığı olan çocuklara sahip çiftlere, ileri yaş grubundaki kadınlara (37 yaş ve üzeri), tekrarlayan erken gebelik düşükleri olan çiftlere, yardımcı üreme teknikleri ile gebelik elde edilememiş veya düşüklerle gebeliklerini kaybetmiş çiftlere, erkek kısırlığı ile birlikte görülen kromozom bozuklukları veya genetik hastalıklara sahip kişilere PGT gereklidir.
* PGT ile sadece kromozomlarımızın sayısal bozukluklarına mı bakılıyor? Doğacak bebekte monozomi veya trizomi (Down Sendromu ve diğer trizomiler) gibi sayısal kromozom bozukluklarının yanında Hemofili, Akdeniz Anemisi (Thalasemi), Kistik Fibrozis, Ailesel Akdeniz Ateşi, orak hücreli anemi, müsküler distrofiler gibi tek gen hastalıklarının tanısı da PGT ile mümkündür.
* Genetik tanının avantajları nelerdir? Gebelik şansını artırıp, düşük riskini azaltmaktadır. Ailelerin sağlıklı çocuk sahibi olmaları sağlanmaktadır. Aile, gebelik sonlandırılmasına bağlı tıbbi ve psikolojik travmalardan korunmaktadır.
* Gebelik sonrası genetik problemler öğrenilir mi? Gebelikte tarama testleri yapılmaktadır. Riskli gebelere 3 aylıkken CVS denilen bebeğin eşinden (plasenta) alınan parçayla veya 4 aylıkken bebeğin suyundan alınan sıvıyla ya da 5 aylıkken kordonundan alınan kan ile genetik inceleme yapılabilir.