Saat 05.45'te kalkıyor GÜNDE düzenli olarak 7.5 saat uyuyan Prof. Dr. Mehmet Öz, bu sayede kalp sağlığını koruyor. Öz'e göre olduğundan genç görünmesinin en büyük nedenlerinden biri de düzenli olarak aynı saatte yatıp aynı saatte kalkması. Sabahları yarım saat halter CUMA sabahları yarım saat halter çalışması yapan Mehmet Öz, bu sayede dinç kalıyor. Öz, "Düzenli olarak halter çalışması yapan insanların ömürlerinin 10 yıl daha uzun olduğu kanıtlandı" açıklamasını yaptı. Kahvaltıda tercihi lifli besinler ÇOK çiğnendiği için doygunluk hissi yaratıyor. Mideye inince tok tutuyor. Tükürük salgısını artırdığı için fazla yeme isteğini önlüyor. Bağırsaklarda ise hareketi artırıyor. Kabızlığı engelliyor. Dolaşım sistemi üzerinde de mucizeler yaratıyor. Kan şekeri ve yağlarını dengeliyor. Karaciğer gibi hayati organların korunmasını sağlıyor. Koruyucu etkisi mide, bağırsak kanserini de önlüyor. Bol kepekli ekmeklerin kalori değeri azalıyor, buna karşılık vitamin ve protein değeri artıyor.
Nar suyu içmeye özen gösteriyor SAAT 07.00 civarında işyerinde olan Mehmet Öz, işe gider gitmez bir bardak nar suyu içiyor. Narın faydaları: Tansiyonu düşürüp, kalp sağlığına iyi geliyor. Enfeksiyonlara karşı koruyor. Damar sağlığını olumlu etkiliyor. Kan yapıp enerji veriyor. İdrar söktürüyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Mikrop öldürücü bir etkiye sahip. Kolesterol ve şekeri dengeliyor. Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır. İshale karşı iyi geliyor. Kanser hücrelerini baskılar. Özellikle de cilt ve prostat kanserini önleyici etkisi vardır.
Karpuz her derde deva oluyor ÖĞLE yemeğinde sadece meyve ve sebze tüketmeye özen gösteren Öz, aralarda kuruyemiş tüketip bol su içiyor. Karpuzun faydaları: Karpuzun yüzde 95'i su. Böylece temizleyici bir özelliği bulunuyor. Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor. Böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizliyor. Kum ve taştan yakınanların da tercih etmeleri gereken bir meyve karpuz. B ve C vitamini içermesi de diğer artıları. Az miktarda da olsa barındırdığı 'likopen' maddesi, kalbi enfarktüs olasılığına karşı koruyor. Karpuzun bu özelliklerinden yararlanmak için yemekten çok önce, mide boşken tüketmek gerekiyor. Çünkü, yemek sonrasında yendiğinde sindirim güçlüğü yaşanabiliyor. İlginç olan, karpuzun besin değerinin, diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı olması. Bu nedenle, olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketmeye bakmalısınız. Kısa sürede çok kilo vermenin bir yolu da karpuz rejimi yapmaktan geçiyor. Bol miktarda su içermesi, şeker barındırması ve boşaltımı hızlandırması gibi özellikleri nedeniyle kilo vermeyi sağlayabiliyor ama süreyi kısa tutmak ve tek yanlı bu beslenmeye yüklenmemek koşuluyla.
Stresten uzak durun MEHMET Öz'e göre stres, insanı şişmanlatıyor. İşte Öz'ün stres hakkındaki açıklamaları: Göbek yağı (omentum) özellikle stresle artar ve stres hormon alıcıları vardır. Dolayısıyla bel ölçünüz, bedensel stresiniz açısından en iyi göstergedir. Stresle ve bel ölçüsüyle başa çıkmak, büyük ölçüde vücudunuzdaki iltihaplanma seviyeleriyle başa çıkmak demektir. Omega- 3 yağ asidi, karaciğerlerimizde iltihaplanmaları önleyen proteinleri (PPAR denir) harekete geçirir ve böylece biyolojimiz obezlikten kaynaklanan iltihaplanmaları gidermek konusunda daha etkili olur. Bu, fazla kilolardan kaynaklanan hastalıklardan uzak durmamızı sağlar. Aynı sağlıklı yağlar, açlık hissi uyandıran ghrelin salgılayıcı genleri kapatır. Yapay yağlar tam aksi etki yapar ve nfKB'yi (hücresel seviyede iltihaplanmalar için en önemli etken) uyarır ve çok zararlı bir etki yaratır.
Zeytinyağı ve acı biberin yararı ÖZ, akşam üstü zeytinyağı ile acı biber tüketiyor. Acı biberin faydaları: Acı biberde bulunan 'capsaicin' adlı madde metabolizmayı hızlandırıp iştahı kesiyor. Capsaicin, bağırsaklardan gelen duyusal bilginin beyne ulaşmasını engelleyerek işe yarar; bu da, düşük yağlı diyetlerde iştahı kesmenin etkili bir yoludur. Mesajları şaşırtan capsaicin işini iyi yapar. Çünkü beyniniz organlarınızdan açlık sinyallerini alamaz. Zeytinyağının yararları: Kalpdamar hastalıklarının önlenmesinde önemli rol oynuyor. Kanı incelterek akışkanlığını artırıyor. Yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı oluyor. İyi huylu kolesterolü yükseltiyor. Kilo alımını önlüyor. Kanserin önlenmesinde rol oynuyor. İltihaplı hastalıkların oluşmasını azaltıyor. Bağırsakların çalışmasını düzenliyor. Mide asidini azaltıyor. Sindirimi kolaylaştırııp değerli maddelerin bağırsakta emilimini sağlıyor. Safra kesesi yolu ile taşların oluşumunu azaltıyor. İçerdiği yüksek orandaki E vitamini sayesinde beyin ve sinir kürelerinin yaşlanmasını kolaylaştırıyor. İçerdiği vitamin ve minerallerden dolayı gelişme çağında kemik yapımını kuvvetlendirirken, yaşlılıkta kemiklerin zayıflamasını önlüyor. Osteoporozu önlüyor. Cilt iltihaplarının önlenmesinde yardımcı oluyor. Saç ve tırnakları güçlü tutuyor.
Maden suyu içiyor MADEN suyunun faydaları: Gençler, menopoz sonrası kadınlar ve ileri yaşlardakilerin günlük kalsiyum gereksinimlerini karşılıyor. Böylece güçlü kemik yapısının oluşması ve korunmasını sağlıyor. Her türlü sportif aktivitede terleme ile oluşan su ve mineral kaybını karşılar ve yorgunluğu hızla gideriyor. Büyüme çağında, hamilelikte ve yaşlılıkta artan mineral ihtiyacını (magnezyum, kalsiyum, flor ve sodyum gibi) karşılar. Cildin gerekli olan su ve mineral ihtiyacını da karşılayarak cilde gergin, pürüzsüz ve canlı bir görünüm veriyor. İçerdiği sülfat, bikarbonat iyonları sayesinde sindirim sistemi (mide ve bağırsaklar) ve boşaltım sistemi (böbrekler ve idrar yolları) fonksiyonlarını destekleyip sağlıklı kılıyor. Aynı zamanda dışarıdan sürüldüğünde de cildi canlandırıp gençleştiriyor. LİMONUN yararları: Ağız kokusunu giderip kalp çarpıntısını teskin ediyor. Karaciğerdeki harareti söndürüyor. Safrayı söktürüyor. Basur hastalığına iyi geliyor; ağrı ve sızıyı dağıtıyor. Mide bulantısını önlüyor. Hazmı kolaylaştırıyor. Şişkinliği gideriyor. Mideyi kuvvetlendiriyor ve susuzluğun önüne geçiyor.
Soya ürünlerinden şaşmıyor AKŞAM soya ürünleri tüketen Mehmet Öz, soyanın faydalarını şöyle sıralıyor: SOYANIN faydaları: Uzun yaşamda dünya rekoruna sahip Uzakdoğulular'ın sıkça tükettiği soyanın, bilimadamlarınca kanıtlanmış sayısız faydası bulunuyor. Etten daha yüksek protein içeren ve doğal bir gençlik iksiri olduğu söylenen soya; düzenli kullanıldığında kolesterolü düşürüyor. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Düşük yağ oranı sayesinde kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Menopoz semptomlarını ve kanser riskini azaltıyor. SALATALIĞIN faydaları: Salatalığın faydaları saymakla bitmiyor. Kadınların güzelleşmek için başvurduğu doğal yöntemlerin başında gelen salatalık, vücudun kalkanı. Bu mucize sebze, böbrek ve kalp hastalıklarını önlüyor. Ayrıca enfeksiyonlara karşı dayanıklılığı artırıyor ve kolestrolü düşürüyor. Kabızlığı da önlüyor. YOĞURDUN faydaları: Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlıyor. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Mide rahatsızlıklarını önlüyor. Şeker hastaları için yararlı bir besindir. Kan şekerini düzenleyici etkisi bulunuyor. Kaymağı alınmış ve mutlaka ekşimemiş yoğurt tercih edilmelidir. Bağırsak düzensizliklerinin giderilmesine, özellikle çocuk ve yetişkinlerde karşılaşılan ishallerin tedavisine yardımcı oluyor. Bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel oluyor. Kanser riskini azaltıyor ve kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bulunuyor. Vücuttaki kolesterol miktarının azalmasına yardımcı oluyor. Bağırsakları temizlediği, zararlı bakterileri önleyerek ishal oluşumunu engellediği için gıda zehirlenmelerine karşı koruyucudur. Rahatlatıcı etkisi bulunuyor. Bu nedenle iyi ve rahat bir uyku için idealdir.