Yiyecek-içecek, cinsellik, kan, hayvanlarla yakın temas, hatta toprak yoluyla insanlara bulaşan bazı hastalıklar büyük sıkıntı yaratıyor.
Güle oynaya çıktığınız seyahat burnunuzdan gelebilir. Seyahate çıkanları bulaşıcı hastalıklar konusunda uyaran Çamlıca Medicana Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Yurt, bu hastalıkların gidilecek yere göre değiştiğini belirtti. Esas olarak ana bulaşma yolları; su-yiyecek, böcek gibi vektörler, hayvanlar, cinsellik, kan teması, hava yolu veya toprak olan hastalıkları Dr. Yurt şöyle sıraladı:
BULAŞICI MİKROPLAR * Su ve yiyecek kaynaklı hastalıklarda temiz olmayan gıdaların alımı ile bulaşıcı mikroplar vücuda giriyor. Bunlara örnek Hepatit A, tifo ve koleradır.
* Böcekler (örneğin kene) yoluyla da sıtma gibi hastalıklar bazı bölgelerde yayılabiliyor. Hayvan ısırıkları ile temiz olmayan hayvansal gıdalar (et, süt, peynir vs) kuduz ve bruselloz gibi hastalıklara neden oluyor. Bu yüzden hayvanlarla yakın temastan kaçınmalı, gıdaların temizliğinden emin olunmalı.
* Cinsel yolla bulaşan hastalıklara örnek hepatit B, hepatit C, AIDS ve sifilizdir. Kondom kullanılması, şüpheli cinsellikten kaçınılması gerekiyor.
* Hava solunumuyla grip, menenjit, verem gibi hastalıklar yayılabilir. Bu hastalıklar kişiden kişiye damlacıklar yoluyla bulaşır. Örneğin; hasta bir kişi hapşırdığında su damlacıkları yoluyla bol miktarda mikrobu da dışarıya gönderir. Aynı mekanda bulunanlar ağız yoluyla bu damlacıkları alarak hasta olabilir.
* Toprakla yayılma ise topraktaki enfeksiyöz ajanların spor formlarının çatlak deriden geçmesi ile olur. Sporların geçmesi için deride hasar olması gerekir. Bu tip enfeksiyonların yaygın olduğu yerlere seyahat edilecekse toprak ile direkt temas edilmemelidir. Bu tip hastalıklara örnek şarbon, tetanoz, barsak parazitleridir.