Gün içinde bol bol ıhlamur içiyor. Kara üzümden vazgeçmiyor
***
Perşembe günleri ne yapıyor?
Saat 05.45'te kalkıyor Prof.Dr. Mehmet Öz, her sabah erkenden kalkıyor. Bu sayede gün içerisinde metabolizmasının daha hızlı çalıştığını ve hiç kilo almadığının altını çiziyor.
Ceviz yiyor Bir bardak ılık suyun içinde bekletilen bir avuç cevizi yiyen Öz, bu sayede kalp ve damar sağlığını koruyor. Cevizin yararları: Karaciğer rahatsızlığı olanların aşırı tüketmemesi gereken ceviz, içerdiği fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihin yorgunluğunu gideriyor. Kemik ve dişleri güçlendiriyor. Kasları rahatlatıcı bir etki yapıyor. Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesini sağlarken, kansızlık rahatsızlığına yakalanma riskini azaltıyor. Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde soğuk almış mideye iyi geliyor. Damar sertliğini önlüyor. Enerji veriyor. Şeker hastaları için hayati önemi olan insülini artırıyor. Verem riskini azaltıyor. Ceviz yağı, mide ve bağırsakları temizliyor. Aromatik kokulu yaprakları kabızlığa, iştahsızlığa, kan temizlenmesine ve hazımsızlığa karşı fayda sağlıyor.
Evinden işine kadar yürüyor İşte Mehmet Öz'ün yürüyüş hakkındaki açıklamaları: "Bunu alışveriş merkezinde, evimizin etrafında, su yatağıyla buzdolabı arasında yapabiliriz. Ve evet, yürümek sağlıklıdır. İdeali günde en az 10 bin adım atmaktır. Ama aynı zamanda günde 30 dakikanızı yürüyüşe ayırmanız da şarttır. Yürümek, diğer bütün egzersizlerin temelidir. Çünkü, sadece direncinizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzu güç eğitimine de hazırlar. Her gün bir faaliyete sadık kalarak düzenli şekilde yürümek psikolojik bir disiplindir. Aslında, bütün egzersizler arasında en sadık kalınan egzersiz, yürüyüştür. Yürümeye kararlı olursanız, televizyon izlemekten daha kolay sürdürebildiğinizi görürsünüz."
Haşlanmış sebze tüketiyor Perşembe günü kendisini yorgun hisseden Prof.Dr. Öz, bu nedenle öğle yemeğinde haşlanmış sebze yiyor. Özellikle lahananın çok faydalı olduğunu söyleyen Öz, meyve olarak ise kiraz tüketiyor. Lahananın faydaları: Lahananın faydaları arasında bağırsakları çalıştırıcı özeliğinin yanı sıra kolesterolü düşürücü etkisi de sayılabilir. Ayrıca tuz, potasyum, fosfor, kükürt ve C vitamini içerir. Yemek sıralamasında ilk sırayı alır. Kirazın faydaları: Stresi önlüyor. Menopoz döneminin olumsuz etkilerini azaltıyor. Vücudu zehirli maddelerden temizliyor. Romatizma ve gut hastalıklarıyla, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor. Safra kesesi taşının dökülmesine etkili oluyor. Vücuttaki fazla suyun atılmasıyla, zayıflamaya yardımcı oluyor. Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını ve kanın temizlenmesini, yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor. Karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine yardım ediyor. Hastalıklara karşı dayanıklılığı artırıyor. Yapısındaki bol fosfor nedeniyle sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor. A vitamini kaynağı karoten içeren kiraz, aynı zamanda gözlerin de dostu.
Öfkesini nasıl kontrol ediyor? Öz, öfkenin kontrol altına alınmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: Bir daha kendinizi asabi halde bulduğunuzda, aşağıdaki stratejilerden yararlanabilirsiniz: Dudak yalama: Nefes alın, dudaklarınızı yalayın, yutkunun ve "om" diyerek yavaşça nefesinizi verin. Serin havanın dudaklarınızda dolaşmasına izin verin. Bu yatıştırıcı hareket sadece 3 saniye sürer. Sakinleşmenize ve dikkatinizi odaklamanıza da yardımcı olur. Bel askısı: Dik durun, belden öne eğilin ve sırtınızı gevşetin. Yere dokunun, dirseklerinizi tutun veya dizlerinizin arkasına tutunun. Burada önemli olan, sırtınızda ve kalçalarınızda biriken gerilimi salmaktır. Boynunuzu tamamen gevşetin. Eğer hala gerginseniz, dizlerinizi düz tutmayın.
Ispanaklı yumurta seviyor Ünlü cerrah, perşembe günü akşam üstüne doğru ıspanaklı yumurta yiyor. Öz, aşırı yumurta tüketilmesinden ise kaçınılması gerektiğinin altını çiziyor. Yumurtanın yararı: Yumurtada 10 temel aminoasitin mevcut olduğu ifade ediliyor. Yumurta ayrıca A, D, E vitaminleri, thiamin, niacin, riboflavin, demir ve fosfordan oluşan 11 temel gıdayı içerisinde bulunduruyor. Yemeklere konulan birkaç yumurtanın ise balık veya beyaz et yerine geçebildiği belirtiliyor. Ispanağın faydaları: Diğer yapraklı sebzelere nazaran daha çok protein içeriyor. Salatada yenilen çiğ ıspanak, harika bir lif kaynağı. Ispanak suyu, bol C vitamini ile soğuk algınlıklarına karşı dayanıklılık veriyor ve hemoroid rahatsızlığına iyi geliyor. Ispanak; provitamin A, C vitaminleri, demir ve çeşitli enzimlerce çok zengin olup, bu maddeler, insanda bol kan yapıyor. Ispanak ayrıca, kemiklerin ve dişlerin sağlamlığını temin ediyor. Ispanak suyu, kalp adalelerini kuvvetlendiriyor. Özel enzimi ile pekliği giderip bağırsak zehirlenmesini önlüyor. Kalp rahatsızlığı olanlara, haftada 1-2 fincan taze sıkılmış ıspanak suyu içmeleri öneriliyor. Uzmanlar ıspanağın; karaciğeri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyardığını belirterek, hamilelere, 'kanlıcanlı bir bebeğe sahip olmaları için' bol ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.
Çay yerine ıhlamur içiyor Çay yerine ıhlamur tüketilmesi gerektiğinin altını çizen ünlü cerrah, "Çayın fazlası özellikle sıcak havalarda tansiyonu yükseltici bir etki yapar. Bu da kalp krizi riskini artırır" diyor. Bu nedenle Mehmet Öz, çay yerine ıhlamur içilmesi gerektiği konusunda son derece ciddi tavsiyelerde bulunuyor. Ihlamurun faydaları: Öksürük ve balgamı önlüyor. Mide şikayetlerini en aza indiriyor. Ciltteki lekeleri azaltıyor. Stres seviyesini en aza indiriyor. Grip ve nezle olma riskini yarı yarıya düşürüyor. Göz, saç ve tırnak güzelliğini koruyor. Kan dolaşımını düzenliyor. Kabızlığın önüne geçiyor. Zayıflamaya yardımcı oluyor. Migren ağrılarını dindiriyor.
Kara üzümden vazgeçemiyor Mehmet Öz, haftada bir akşam bir kadeh şarap ya da kara üzüm suyu içiyor. Kara üzümün faydaları: Kara üzüm aspirin gibi kanı sulandırarak koroner kalp hastalıklarına karşı insanları koruyor. Kara üzümlerin kabuklarında bulunan ve fitoaleksin grubu bileşiklerden olan resveratrolün kanser oluşumunu engelliyor. Bazı karaciğer hastalıkları ve kansızlığın tedavisinde de etkili olan kara üzüm, içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısından dolayı mideye zarar vermeden böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenleyip, kanın temizlenmesine yardımcı oluyor. Kara üzüm, yağların erimesini sağlıyor. Vücudu virüslere karşı dirençli hale getiriyor. Kabuk ve çekirdekleri bağırsak metabolizmasını hızlandırıyor. Cildin taze ve temiz bir görünüm almasını sağlıyor. Öğleden sonra yenilecek bir salkım üzüm veya içilecek bir bardak üzüm suyu (taze sıkılmış), vücudu ve beyin hücrelerini zindeleştiriyor. Bir kilo üzüm; bin 150 gram süt, 390 gram et, 300 gram ekmek ve bin 200 gram patatese eşdeğer sayılıyor. Alerji ve kireçlenmelerde iltihap oluşumunu engelliyor.
Mutlaka gazete ve kitap okuyor Mehmet Öz, yatmadan önce mutlaka gazete ya da kitap okuyor. Ünlü cerrah, bu sayede günlük stres seviyesini azalttığını ve iş yorgunluğunu giderdiğini dile getiriyor.