Hesabın tasfiyesinden sonra hükümetler konuya sahip çıkmadı Hak sahipleri şimdi AKP'nin verdiği sözü tutmasını bekliyor.
Hesabın tasfiyesinden sonra hükümetler konuya sahip çıkmadı Hak sahipleri şimdi AKP'nin verdiği sözü tutmasını bekliyor.
Sayıları belli değil ama 1987-1995 yılları arasında çalışmış olan milyonlarca işçi, memur ve emekli, maaşlarından 'ev sahibi yapma' vaadiyle yapılan Konut Edindirme Yardımı (KEY) kesintilerinin ödenmesini bekliyor. Kesintinin bittiği 1995 yılından bu yana işbaşına gelen hiçbir hükümet, çalışanlardan gasp edilen bu paranın ödenmesi konusunda adım atmadı. Zorunlu tasarruf ödemelerini üstlenen AKP Hükümeti, ne hak sahibi sayısı ne de ödenecek miktarın belli olduğu bu 'dipsiz kuyu'ya el attı. Ödemeleri yapacağına dair söz verdi. Ancak bu kez de iş seçimlere takıldı. Biz de siz değerli okurlarımızı bu konuda bilgilendirmek için bu yazı dizisini başlatmaya karar verdik. Ödemeler nasıl yapılacak? Bu paraları ne zaman ve kaç lira olarak alacaksınız? Aklınıza takılan tüm soruları bu yazı dizisinde yanıtlamaya çalışacağız.
* Ödemeler unutuldu mu? KEY hesaplarının ödenebilmesi için öncelikle yönetmelik hazırlanması gerekiyor. Yasa çıkalı 1.5 ay olmasına karşın henüz yönetmelik yok. Oysa ödemelerin yapılacağı hak sahipleri unutulduğunu düşünüyor. Yönetmeliği Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı ve Hazine Müsteşarlığı birlikte hazırlayacak ama zaman bulabilirlerse. Seçim öncesi çıkarılan ödeme kanunu seçim arası unutuldu mu?
*Hak sahipleri nasıl belli edilecek? Hak sahipleri, 1987-1995 yılları arasında KEY ödemesi kapsamındaki işyerlerinde çalışmış olan memurlar, işçiler ile bunların emeklileri. Hak sahiplerinin kimler olduğu henüz belli değil. Belli olması için KEY ödemesine tabi işyerlerinin sahipleri tarafından Emlak Bankası'na listeleri bildirmemiş olanlar bu listeleri 6 ay içinde gönderecekler. Bu süre 3 ay uzayabilecek. Bu da 9 ay demek. Bu süre içinde gönderilen listelerin doğruluğu 3 ay içinde kontrol edilecek. Bu süre de 2 ay uzayabilecek. KEY ödemesi yapıldığı yıllarda işyeri değiştirenlerin ödemelerinin birden fazla hesaba yapılmış olma olasılığı fazla ve ilgililer özellikle bu konunun çok sorun doğuracağını belirtiyor. Bu nedenle hak sahiplerinin çalıştıkları işyerlerinden bu bilgileri alarak son işyerine verecekleri bir dilekçe ile tek hesapta toplanmasını sağlamalarında yarar görülüyor. İşverenler hak sahiplerini bildirmezse olan hak sahibine olacak. Çünkü bu konuda devlet sorumluluk kabul etmiyor. Sorumluluk işverene ait. İşverenle hak sahibi karşı karşıya bırakılıyor. İşyerlerinin listeleri gönderip göndermeklerini takip etmelerinde de yarar var.
*Ödemelere ne zaman başlanacak? Ödemelere başlanılabilmesi için önce yönetmelik çıkarılacak, sonra 6 ay içinde listeler hazırlanarak ödemeye esas hale getirilecek ve 3 ay içinde ödemeye başlanılabilecek. Süreler uzatılmazsa ve hemen işlemlere başlanılırsa 9 ay sonra hak sahiplerine ödeme yapılabilecek. 5 ay da uzatma süresi var. İşlemlere hemen başlanır ve uzatmalar da oynanırsa en yakın süre 14 ay olur.